Vízállás

2024.02.06. 13:54

Tudod, mitől függ az Öreg-tó vízszintje? Télen „liba” és „halas” üzemmód is van

A libák és a halak is befolyásolják a tó vízszintjének magasságát. Az elmúlt három évben a szakemberek folyamatosan figyelték Tata vizeit. A teljes, üzemképes monitoring hálózat adatait egy adatbázisban gyűjtik.

Goletz-DeáK Viktória

A tatai felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról is szó esett a tatai képviselő-testület január 31-i ülésén. Mint arról korábban beszámoltunk: a tájékoztatóból többek között kiderült, hogy az elmúlt három évben folyamatosan figyelték Tata vizeit. A teljes, üzemképes monitoring hálózat adatait pedig egy adatbázisban gyűjtik. 

A Öreg-tó vízhozamáról is sok új információ derült ki az előterjesztésből. Mint írták: a tó vízszintjének alakulása szabályozott formában, a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározottak szerint történik. Ezt 5 zsilip segítségével Vízügy Tatai Szakaszmérnöksége végzi.

Meglepő lehet, de az előterjesztésben szerepelt az is, hogy az Öreg-tó elsődleges funkciója az árvíztározás és levezetés. De ökológiai-természetvédelmi, üdülési- idegenforgalmi-sportolási, valamint mezőgazdasági célokat egyaránt szolgál. Ezek figyelembevételével az Öreg-tó vízszintjének mesterséges szabályozása a nyári üzemmódban, május 1-től szeptember 30-ig 183 centiméter. 

Vízleeresztése október 1-től november 11-ig tart, amikor mintegy 93 centimétere csökken a vízszint. A viccesen elnevezett „liba” üzemmód november 12-től február 28-ig, míg a „halas” üzemmód november 30-tól december 17-ig tart.

A Téli időszakot pedig december 18-tól február 28-ig számolják. Ez alapján az Öreg-tó vizének feltöltése március 1-vel kezdődik, és április végéig tart. 

Az előterjesztés szerint 2022 aszályos időjárása miatt 2 héttel hosszabb időt vett igénybe a nyári üzemi szintre történő feltöltés, továbbá egész nyáron 2-5 centiméterrel alacsonyabb vízszintet lehetett csak tartani. Tavaly viszont visszaállt az 1980-as évekre jellemző nyári vízszint, vagyis plusz tíz centivel megemelték nyáron a vízmagasságot összesen 193 centire.  Ezt az árvízi levezetés biztonsága tette lehetővé, amit a nyári intenzív csapadékok mellett tartani is lehetett.

Sőt! A június eleji intenzív csapadék eredményeként június 9-én és 10-én 206-207 centin volt a tó vízszintje, ami semmi gondot nem jelentett, a vízügyi igazgatóság szakemberei kézben tartották a helyzetet.

Az augusztus 29-i csapadék sem okozott gondot, mely az Öreg-tó vízállását 205 centire emelte. Végül tavaly október 1. és 14. között végezték az Öreg-tó mérsékelt leeresztését, majd október 15. és november 15. között az intenzív leeresztést a „Liba” üzemmódnak megfelelően. A „Halas” üzemmód után november 20-án megkezdődött a Tó feltöltése a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által közösen meghatározott vízszintre, ami a -30 és -40 centiméter közötti vízállás tartományt jelenti. 

Ezt azonban felülírta a decemberi kiemelkedően magas csapadék. Az Által-éren érkező folyamatos árvízi víztömeg nagyobb volt, mint a téli üzemi vízszintet működtető Vecserei-zsilip és a Fenékürítő zsilip tovább tudott volna engedni. Így december elejétől folyamatos volt az intenzív vízelvezetés a Tóból, de így is fél méterrel magasabb volt a vízszint az előirányzottnál. Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt: víz alá kerültek az Öreg-tavi zátonyok, a vadludak nem találták meg az éjszakai pihenőhelyüket, kiszorultak az Öreg-tóról.

Azonban 2024. január elejére a tó vízszintje a téli üzemmódhoz közeli szinten -18 cm-en normalizálódott. A nagy zátony jelentős része ismét a felszínre került, így a vadludak újra nagy számban megjelentek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában