Madarak

2024.01.26. 16:09

Visszatértek a vadludak a tatai Öreg-tóra

Több, mint 20 ezer vadludat számoltak össze már az Öreg-tó vizén hajnalban.

Goletz-DeáK Viktória

A jó idő egyre több embert csal ki a tatai Öreg-tó partjára. A kirándulók pedig ismét nem mindennapi látványban gyönyörködhetnek. Ugyanis visszatértek a vadludak a tóra, amit hangos gágogásuk is már messziről jelez. 

Dr. Musicz László a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoportjának tiszteletbeli elnöke a Kemma.hu kérésére elmondta, hogy a tó vízszintjének csökkenése visszacsalogatta a madarakat. 

– Az elmúlt hetekben láttuk, hogy vissza-vissza tértek a vadludak és a tó felett körözve figyelték a vizet. Ők ugyanis a sekélyebb vizet szeretik, az év végi nagyobb csapadék miatt azonban az Által-ér sok vizet hozott a tóba, amit nem tudtak olyan gyorsan leengedni. Így a madarak inkább egy közeli, sekélyebb helyet kerestek maguknak. Azonban most, hogy már a megszokott vízszintre állt az Öreg-tó, a madarak is visszatérhettek kedvenc telelő helyükre – magyarázta a madarász. Hozzátette: a vadludak nagyjából február végéig maradnak nálunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában