Utazás

2024.02.11. 06:55

TOP 3 város Komárom-Esztergomban: ide érkezett a legtöbb vendég 2023-ban

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat – közölte megkeresésünkre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Tavaly vármegyénk települései közül Esztergomban regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát. A TOP 3-ba még egy Duna-parti város fért be.

Walczer Patrik

Bár nincsen tengerünk és magashegység sem szeli keresztül az országot, ennek ellenére is van annyi látnivaló és természeti érték itthon, melyeket érdemes felkeresni. Nem véletlen, hogy a turizmus kiemelten fontos ágazatnak számít a magyar gazdaságban, egyáltalán nem mindegy, hogy a belföldi vendégek mellett hányan jönnek külföldről és hogy mekkora összegeket költenek el nyaralásaik során. A gazdasági szegmens erősítése érdekében az elmúlt években átfogó kampányok is indultak, a cél pedig az, hogy minél nagyobb számban megszólítsák a külföldieket. A Magyar Turisztikai Ügynökségtől az előző év értékelése mellett azt is megtudtuk, melyik településeink kerültek be a TOP 3-ba a vendégéjszakák tekintetében. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint 2023-ban vármegyénk települései közül Esztergomban regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát. top 3 város
Komárom-Esztergom vármegyében erősödött a turizmus. A TOP 3-as listát Esztergom vezeti a vendégéjszakák tekintetében
Fotó: W. P. / Forrás:  24 Óra

Az ügynökség szerint érdemes megjegyezni, hogy a járvány következtében kialakult egyfajta ingamozgás a turizmusban. 2022-ben, bár a Covid-járvány miatt bevezetett nemzetközi utazási korlátozások fokozatosan feloldódtak, a legtöbben továbbra is a biztonságosabbnak tekintett belföldi nyaralást választották. Ez „mesterségesen” magas szinten tartotta a belföldi és alacsonyan a nemzetközi forgalmat. Azonban 2023-ban a trend megfordult, akiknek lehetőségük volt, külföldi úti célt választottak maguknak. A belföldi forgalom csökkent a 2022-es magas szinthez képest, miközben a hazánkba érkező nemzetközi turistáknak köszönhetően meredeken kilőtt a külföldi vendégforgalom.

Tájékoztatásuk szerint ugyanez a trend megmutatkozik Komárom-Esztergom vármegyében is, ahol 2023-ban összesen 663 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Ebből 73 százalék, vagyis 484 ezer belföldi vendégekhez, míg a maradék 27 százalék, vagyis 179 ezer vendégéjszaka külföldi vendégekhez volt köthető. 

TOP 3: Esztergom, Tata és Komárom a legnépszerűbb úti cél

Érdemes áttanulmányozni a megye legnépszerűbb településeinek listáját is. 2023-ban az Esztergomban található szálláshelyeken összesen 256 ezer vendégéjszakát regisztráltak, amivel a város megszerezte a rangsor első helyét. A második Tata lett 121 ezer, a harmadik pedig Komárom 66 ezer vendégéjszakával.

Az MTÜ az idei év kapcsán elárulta: 2024 március végéig több mint 44 ezer vendégéjszaka-előfoglalás érkezett Komárom-Esztergom vármegye szálláshelyeire, ennek több mint háromnegyede, vagyis 77 százaléka a hazai turistákhoz köthető. Az adatok alapján a legnépszerűbb szálláshely-típusnak a hotelek számítanak, az előfoglalások 77 százaléka szállodákba szól, míg a magán- és egyéb szálláshelyek részesedése 11 százalék.

Visszanyerte az erejét a hazai turizmus

A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte, mintegy 16 millió vendég több mint 41 millió vendégéjszakát töltött el a tavalyi évben a hazai szálláshelyeken. Országosan a vendégszám 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal múlta felül a 2022-es értékeket, immár 99 százalékra megközelítve a 2019. évi számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, összesen 7,1 millió vendég érkezett. Ezek az eredmények, valamint a Turisztikai Világszervezet legfrissebb jelentése alapján kijelenthető, hogy a Covid-járványt követően Magyarországon a globális átlagnál magasabb volt tavaly a nemzetközi beutazóforgalom visszaépülésének üteme. 

Térségek
Az MTÜ tájékoztatása szerint tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte az öt évvel ezelőtti szintet. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Zánkán, a Dunakanyar szívében elterülő Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget.
Az ügynökség közleményéből kiderül az is, hogy a nemzetközi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását, jelentős volt a külföldi forgalomemelkedés. A Balaton után Debrecen és térségében, valamint Bük-Sárvár térségben töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában