bakancslista

2017.08.23. 07:00

10 újabb látnivaló, amit érdemes megnézni Komárom-Esztergom megyében

Összeállításunk első részében már ajánlottunk pár látnivalót Komárom-Esztergom megyéből – ha azokat már kipipálták, látogassanak el az alábbi helyekre is!

Barcs Bence

Forrás: Shutterstock

Több mint 1300-an lájkolták tízes listánkat, amelyben bakancslistás Komárom-Esztergom megyei úticélokat mutattunk be. Jöttek persze a tippek, hogy milyen helyszíneket szeretnek még olvasóink, miket mutatnának meg a hozzánk látogatóknak. Íme tíz újabb nevezetesség, amelyet legalább egyszer fel kell keresni.

Az esztergomi Keresztény Múzeum

A Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye: európai és honi emlékeket egyaránt őriznek itt. A honlap szerint képtára is jelentős, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után a harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményét tekinthetik meg az idelátogatók. A Simor János 19. századi esztergomi érsek gyűjteményén alapuló múzeum 1875-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, mai formájában pedig 1973-tól látogatható, állandó kiállításai mellett időszakos tárlatoknak is helyet adva.

A Mini-Magyarország Makettpark Kisbéren

A Bakony Fővárosaként emlegetett Kisbér igazán különleges látnivalót kínál a makettparkban: több mint 40 magyarországi nevezetességet tekinthetünk itt meg minimakett formában. Az épületek kidolgozásakor minden apró részletre figyeltek, így azok megszólalásik hasonlítanak „nagy” eredetijükre. Megtalálható Komárom-Esztergom megyéből a tatabányai Turul és az esztergomi bazilika, de az országot is „bejárhatjuk”, hiszen a váci diadalív, a kecskeméti Cifra Palota, az Országház vagy a hortobágyi kilenclyukú híd mása is itt áll. Kisbéri lakcímkártyával a belépés ingyenes, de anélkül is mindössze párszáz forintot kóstál a tikett, érdemes hát beruházni!

Az ászári Miniskanzen

És ha már a kis dolgoknál járunk, a Kisbérrel szomszédos Ászár miniskanzenjét sem szabad kihagyni. A Dunántúl népi építészetét bemutató skanzen 22 épületet foglal magába. Minden házikó egy adott időszakot és építészeti stílust örökít meg. A Miniskanzen október 15-ig látogatható (részletes nyitvatartás a települési honlapon), ingyenesen.

Apró épületekből Kisbéren és Ászáron sincs hiány
Forrás: szepmagyarorszag.hu

A neszmélyi hajóskanzen

A Szent Ilona-öbölben található ez a hajóskanzen, amely jelenleg négy hajóval rendelkezik (az ötödik, a Lajta monitorhajó épp Budapesten látható): három restaurált gőzöst tekinthetünk itt meg, ráadásnak pedig a parton kiállítottak egy szovjet gyártmányú szárnyashajót is. A gőzösökön hajótörténeti kiállítások működnek, melyeket egyetlen belépőjegy megvásárlásával látogathatók. A hajókon szálláshelyeket is kialakítottak, így egy igazán különleges éjszakával dobhatjuk fel a vakációt.

A bábolnai lovasmúzeum

Ha érdeklik a lovak és a lótenyésztés, amelynek Komárom-Esztergom megye mondhatni egyik hazai bölcsője volt, a bábolnai ménesbirtok megtekintésénél nem találhat jobb programot. A tárlat iratok, könyvek, szerszámok, használati tárgyak és különféle fotók segítségével meséli el a bábolnai lótenyésztés több mint kétszáz évének történetét – és akkor a Hősök kapuját és a kocsimúzeumot még nem is említettük! Az épületegyüttes az 1810-es években nyerte el mai formáját, és idegenvezetővel a hét minden napján látogatható. A ménesbirtok lovardájában forgatták 2015-ben a Kincsem című film néhány jelenetét is.

A bábolnai ménespark lovardája
Forrás: tourinform.hu

A vértesszőlősi előembertelep

52 évvel ezelőtt Vértes László a vértesszőlősi mésztufabányából felszínre hozott egy tarkócsontot, amely azóta is a legrégebbi, magyar földön talált emberi maradvány. A csont gazdáját Samunak nevezték el. A szokásos Samu-napot (a világhírű csontdarab felfedezésének évfordulóját) idén augusztus 19-én tartották, egész napos családi programokkal várva az érdeklődőket. Mivel a terület 2015 óta kutyabarát hely, a blökinek sem kell otthon maradnia – csak akkor kell aggódnunk, ha csonttal a szájában rohangászik.

A Kuny Domokos Múzeum Tatán

Összeállításunk első részében már szóltunk a tatai Öreg-tóról és a körülötte lévő épületekről, de a Kuny Domokos Múzeumot muszáj külön is kiemelnünk, melynek kiállításai 1954 óta tekinthetők meg a Várban. A múzeum állandó tárlatai átfogó képet adnak a környék történetéről: a római-, illetve középkori leletek, Tatának a török hódoltságot követő újjászületése és a kiegyezés utáni, „boldog békeéveknek” nevezett korszak emlékei egyaránt megtalálhatók itt. Jelenleg az oroszlányi avar leletek rendszerezésével foglalkoznak a múzeum szakemberei. Az intézmény új igazgatója egyébként a fiatalokat is szeretné még bevonzani a múzeumba.

A kiegyezés utáni Tata mindennapi élete is megtekinthető
Forrás: kunymuzeum.hu

Az oroszlányi bányászati múzeum

A majki remeteségtől nem messze, egy erdő szélén található az oroszlányi bányászati múzeum, amely a helyi szénbányászat negyvenedik évfordulóján, 1979-ben nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. Akkor még az egykori XVI. akna adott otthont a tárlatnak, amely 2001-ben költözött jelenlegi helyére. A XX. akna eredeti állapotban fennmaradt berendezései és épületei hűen mutatják be, hogyan is működött egy fejlett bányaüzem abban a korban, amikor a térség iparát a bányászat határozta meg.

A Fájdalmas Szűz-kápolna Esztergomban

Minden évben gyertyagyújtással emlékeznek meg Thomas Becketről
Forrás: Wikipedia

A klasszicista stílusú kápolnát 1823-ban építtette újra Benyovszky János címzetes püspök. Az eredeti épület a török hódoltság korában teljesen elpusztult – azt még a 12. században emelte Bánfi Lukács esztergomi érsek Thomas Becket canterburyi prímás emlékére, akit még párizsi tanulmányai idejéből ismert. Az 1172-ben brutálisan meggyilkolt Becket ereklyéjét ma a Fájdalmas Szűz-kápolnában őrzik, és minden évben gyertyát gyújtanak az emlékére. A Szenttamás városrészben elhelyezkedő épülethez pompás, barokk stílusban épült kálvária vezet, amin mindenképp tanácsos végighaladni. A kálváriával egyidős a kápolna előtt álló, 1781-ben készült szoborcsoport, mely Szűz Máriát, Szent Jánost és Mária Magdolnát ábrázolja.

Péliföldszentkereszt

Bajóttól 4 kilométerre, a Gerecse festői szépségű nyúlványaiban fekszik Péliföldszentkereszt, megyénk egyik leglátogatottabb kegyhelye, emellett országosan ismert búcsújáróhely. A létesítményeket a szalézi rend szerzetesei üzemeltetik, és ők őrzik a Szent Kereszt ereklyét is. Megtekinthetjük a kolostort vagy a XVIII. századi kálváriát, szentmisét hallgathatunk a kegytemplomban, de szétnézhetünk a Don Bosco-házban is, amely 1932-es építésekor még főiskolaként működött. Ha inkább nyakunkba kapnánk a vidéket, felfedezhetjük a Lourdes-i barlangot vagy Berény várát. Péliföldszentkereszt ideális célpont egy kellemes hétvége eltöltéséhez, közel a természethez, ráadásul a szerzeteseknél meg is szállhatunk.

A szalézi rendház Péliföldszentkereszten
Forrás: panoramio.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában