Napelemekkel

2024.02.18. 15:35

Napelemmel hódít a zöldenergia Komárom-Esztergomban: sok család lenne önellátó

Kis túlzással mindenki zöldenergiáról álmodik, ebben nagy szerepe van annak is, hogy a kormány az elmúlt években számtalan módon és eszközzel támogatta, ösztönözte a napelemek elterjedését – derül ki az Energiaügyi Minisztérium adataiból. A napelemek országa lettünk: az európai országok közül nálunk a második legmagasabb a napenergia részaránya az áramtermelésben.

Walczer Patrik

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált itthon is a megújuló energiaforrások, a napelemek használata, a tárca szerint egy közelmúltban megjelent elemzés szerint Görögország után az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb (18,16 százalék) a napenergia részaránya az áramtermelésben.

Az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya lapunkkal közölte: a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, éppen ezért a kormány a tiszta energia saját célú termelésére, tárolására és helyi elfogyasztására ösztönzi a családokat, illetve a vállalkozásokat. A tárca célja, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia tárolásában. A magyar családok és hazai vállalkozások beruházásait a futó kiírásokban összesen 200 milliárd forint pályázati forrás támogatja.

5 milliót kaphatunk napelemre

Ismertették, hogy a Napenergia Plusz Program 75 milliárd forintos keretösszeggel segít a tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítésében. A pályázat a háztartások kiadásainak kétharmadát fedezi, ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő forrást lehet elnyerni. Az egy pályázóra eső támogatás mértéke elsősorban a megvalósítani kívánt rendszerek műszaki tartalmától és beszerzési költségétől függ.

Rekordmértékű volt a növekedés

A tárca szerint a kormány támogatásainak is köszönhető, hogy 2023-ban rekordmértékben bővült, a több mint 1600 megawattos új éves csúccsal 5600 megawatt fölé emelkedett a hazai napenergia kapacitás. Az előzőleg 2030-ra várt teljesítmény (6000 megawatt) így akár már idén rendelkezésre állhat, a következő évtized elejére már 12 gigawatt az új célszám. Egyébként a háztartási méretű kiserőművek darabszáma novemberben felülmúlta a negyedmilliót, az év végéig a 255 ezret.
A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. A kormány szabályozási és pénzügyi eszközökkel a továbbiakban is ösztönözni szeretné a zöldenergia fokozott hasznosítását.

A beruházás eredményeként a támogatott családok önellátási képessége erősödik, áramszámlái pedig csökkennek, sőt a saját célú zöldenergia termeléssel kevesebb áramot kell a hálózatból vételezni, az így kiváltott mennyiségek révén rezsicsökkentett áron kilowattóránként 36 forint, sávhatár feletti fogyasztás esetén pedig 70 forint takarítható meg.

A minisztériumtól megtudtuk, hogy a Napenergia Plusz Programra jelentkezett magánszemélyek száma országos szinten már meghaladja a 26 ezret, a regisztrált kivitelezőké a nyolcszázat, ugyanakkor csak a támogatási kérelmek feldolgozását követően lesznek vármegyei bontású adatok. Azt viszont megtudtuk, hogy a regisztrált vállalkozók száma Komárom-Esztergom vármegyében a 4. legmagasabb (443). Hozzátették, hogy a családok csak Pest, Fejér és Veszprém vármegyékben válogathatnak több kivitelező közül, és érdekesség, hogy egy cég több vármegyében is vállalhatja új rendszerek telepítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában