Túrázás

2024.02.13. 13:34

Menetrendekkel segítik a természetjárókat a Pilisben is

Berki Zoltán hívta fel a figyelmet azokra az alternatívákra, melyekkel jelentősen csökkenteni lehet a védett területek környezeti terhelését.

Kemma.hu

Berki Zoltán turistatérkép- és kalauz szerkesztő közösségi közlekedési segédletet állított össze annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a Pilis és Börzsöny népszerű túrahelyszíneire vezető alternatív útvonalakat – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) a hivatalos oldalán.

A pandémiás évek alatt ugrásszerűen nőtt az erdőlátogatók száma és mivel a Pilis és a Börzsöny relatíve közel található Budapesthez, így sokan választják hétvégi kirándulásuk úti céljának a két hegységet. Az is szembetűnő, hogy egyre többen választják a természetjárást szabadidős tevékenységként. Ennek eredményeként elsősorban a fővárosból elérhető népszerű túrázó- és kirándulóhelyekre – mint például a Budai-hegység csúcsai, a Pilis, a Dunakanyar jobb oldalán magasodó Visegrádi-hegység, valamint a vele átellenben található Börzsöny – a szokásos emberáradat többszöröse érkezett. A megnövekedett látogatói szám negatív hatásaként jócskán megemelkedett az érintett területek környezeti terhelése.

A DINPI szerint a Pilis és a Börzsöny hazánk legnagyobb számban látogatott kirándulóhelyeinek számítanak, melyek nem csak az autóval érkezők célpontjai. Tény, hogy ha leesik egy kis hó, vagy téli arculatot öltenek magukra a hegytetők, járművekkel könnyen megközelíthető pontok, akkor drasztikusan nő az autóforgalom, dugók alakulnak ki, de volt már példa arra, hogy több útszakaszt is lezárnak. A dinpi.hu oldalon elérhető kalauzban szerepelnek azok a busz- és vonatjáratok, melyekkel elérhetjük a népszerű csúcsokat, szurdokokat és völgyeket is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában