2024.02.06. 10:59
Kétszázan kóstolták a toros ételeket Várgesztesen
Az Öregfiúk focicsapat szervezésében, a hagyományőrzők támogatói tapasztalataival karöltve rendezték meg február 3-án a hagyományos disznóvágást Várgesztesen - adta hírül a település honlapján.

Sok finomáság készült a hagyományos disznóvágás alkalmával
Forrás: vargesztes.hu
A férfiak Kluber Árpád böllér irányításával már reggel 7 órakor szorgoskodtak a Faluház udvarán: egy csaknem százötven kilós disznó várt a feldolgozásra. A forrázás, perzselés, mosás, tisztázás után sváb hagyományok szerint rémfára húzták, és hasították ketté.
Délelőtt 11 óra körül már javában töltötték a kolbászt, sercegve sült a zsírban a tepertő, az üstben főttek a hurka hozzávalói, és a hölgyek szorgoskodásának köszönhetően a Faluházban már csendesen rotyogott a 140 liternyi csontleves és 40 kilónyi csülkös, bőrös húsból, 35 kilónyi káposztából a toros káposzta. Valamennyi toros finomságot sváb hagyományok szerint készítették, a 60 kiló sütőkolbászt csak sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával ízesítették és a 40 kiló hurka is egyszerre volt májas, véres.
A múltidéző disznótoros falatok hírére délután zsúfolásig megtelt a Faluház sportcsarnoka, a mintegy kétszáz vendéget az Öregfiúk focicsapatának, párjaiknak és barátaiknak köszönhetően szépen megterített asztalok, hagyományos sváb ízek, no meg jóízű, közös beszélgetés várta.