Pályázatok

2024.02.29. 19:00

Gazdák támogatása: 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programban +fotók

Nagy bajban vannak a magyar gazdák, nekik szeretne segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A helyi gazdák támogatása és a különböző pályázati lehetőségek volt a téma a csütörtöki tatai fórumon.

Goletz-DeáK Viktória

Fontos kérdésekre kaphattak választ a vármegyei termelők: a gazdák támogatása is szóba került a Tatai Rend-Házban tartott szakmai fórumon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakértői tájékoztatták az érdeklődőket az induló vidékfejlesztési pályázatokról, különös tekintettel az uniós Közös Agrárpolitikára (KAP). Az eseményen részt vett Győrffy Balázs, a NAK elnőke, aki arról beszélt, hogy fordulat előtt áll Európa agrárgazdasága. Előadásában kitért arra is, hogy milyen kihívások, döntések várnak az agrárgazdaságra és ezekre milyen válaszokat lehet találni. 

Nagy bajban vannak a magyar gazdák, nekik szeretne segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A helyi gazdák támogatása és a különböző pályázati lehetőségek volt a téma a fórumon.
Győrffy Balázs, dr. Balogh Zoltán és Michl József is részt vett a fórumon, ahol a gazdák támogatása volt a téma
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

− A közös agrárpolitika most az újragondolásán van, hiszen az Európában látható gazdademonstrációk mutatják, hogy valamit rosszul csináltak. A gazdák nem tudnak versenyképesen termékeket előállítani, ezek a szabályok olyan mesterségesen drágítják az élelmiszer árakat, amikkel nem tudunk a piacon maradni − magyarázta a NAK elnöke, aki szerint rossz lépése volt az uniónak, hogy az ukrán élelmiszereket gyakorlatilag korlátozások és vám nélkül ráengedte az európai piacra. Ráadásul úgy, hogy semmi olyan szabályozást nem kell betartaniuk, mint az európai termelőktől elvárnak és megkövetelnek. 

A gazdák támogatása és az induló pályázati lehetőségek volt a téma

− Így gyakorlatilag kiszorulunk a saját piacainkról, nem vagyunk képesek profitot termelő módon élelmiszert előállítani – tette hozzá Győrffy Balázs. Az elnök kiemelte, hogy az állam folyamatosan támogatja a magyar gazdákat, most is 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programban. 

− Kicsi, közepes és nagy gazdának is kínálunk pályázatot, így nem egymással kell versenyezniük. Ami a kevésbé tőkeerős vállalkozásoknak külön jó hír, hogy 25 százalék erejéig a pályázaton elnyert összeg előlegként igényelhető lesz. És kamattámogatás is rendelkezésre áll majd − sorolta az új lehetőségeket az elnök.

Dr. Balogh Zoltán, a NAK Komárom-Esztergom vármegyei elnöke, illetve Michl József, Tata polgármestere is részt vett a fórumon. A városvezető szerint fontos a tataiaknak, hogy itt működik a Jávorka-szakközépiskola, ami Magyary Zoltán egyetemi tanár, iskolateremtő tudós, köztisztviselő közreműködésével jött létre. 

− Hálás köszönet annak a közösségeknek, amelyek támogatják ezeket a fiatalokat, és a helyi gazdákat, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjanak fejlődni és termelni – mondta a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában