Megmérettetés

2024.02.04. 09:28

Fotókon a verseny: élethű babákkal bizonyíthattak a diákok a Szent Borbála Kórházban

Négy fiatal ápoló hallgató izgult január 31-én, szerdán délelőtt a Szent Borbála Kórházban. A 10-11. évfolyamos diákok a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny megyei döntőjén adtak számot tudásukról.

Kemma.hu

A versenyzők a Skill laboratóriumban, élethű babákon mutathatták be tudásukat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tatabányai esemény az országos megmérettetés II. fordulója, ahová 5 diák jutott be, azonban betegség miatt négyen tudták összemérni tudásukat az országos döntőbe jutásért. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által meghirdetett versenyen a diákoknak az alapápolási ismereteikről kellett számot adniuk. Erre pedig egy igazán különleges helyszínen volt lehetőségük: a vármegyei kórház Skill laboratóriumában, ahol élethű babákon mutathatták be tudásukat. 

A gyerekeket a verseny előtt az esemény fővédnöke, dr. Kancz Csaba főispán köszöntötte.

– Azt gondolom, hogy ebben a modern laborban reprodukálni lehet a való életet és szimulált környezetben lehet gyakorolni azokat a feladatokat, amikre napi szinten van szükség az ápolásban. Gratulálok a diákoknak, akik eljutottak ide már nyertek. Hiszen ők a vármegye öt legjobbja. Mindannyian felkészülve érkeztek és a tudásuk legjavát adták. Nagyon örülök, hogy találkozhattam és megismerkedhettem velük. Minden szakmában szükség van ilyen elhivatott fiatalokra – mondta a főispán. 

Barczai-Wágner Anikó, intézményi szakoktató a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a feladatok között szerepelt csecsemőápolás is. 

– Ez egy komplex feladat, ahol a kis beteg, a csecsemő azonosítása után a szülővel kellett megbeszélni, hogy mi fog történi. Majd test, fej és mellkas körfogat, illetve testhossz és súlymérést kellett végezniük, amiket rögzíteni kellett a láz, illetve az ápolásilapon. De a kézfertőtlenítés, a higiéniai szabályok betartása, a betegbiztonság és a szabályos csecsemőtartások mind nagyon fontos tényezői a feladatnak, amikre a zsűri mind fokozottan figyelt – sorolta az összetett feladatokat a szakoktató. Hozzátette: először tavaly szervezték meg a versenyt, ahol szintén sikeresen szerepeltek a vármegyei diákok. A megmérettetés célja, hogy megmutathassák az elméleti tudásukat a gyakorlatban is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában