Skill labor

2023.01.31. 13:54

A jövő ápolói mérték össze tudásukat a Szent Borbála kórházban (fotók)

Tizennégy fiatal lány izgult január 31-én, kedden délelőtt a Szent Borbála Kórházban. A 10-11. évfolyamos diákok a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny megyei döntőjén adtak számot tudásukról.

Goletz-Deák Viktória

Változatos feladatok vártak a verseny résztvevőire

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

A TSZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikumból 15 tanuló jutott tovább a megyei döntőre, egyikük azonban reggelre lebetegedett, így 14 lány várta izgalommal, hogy elkezdődjön élete első szakmai versenye.  

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által meghirdetett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyen a diákoknak az alapápolási ismereteikről kellett számot adniuk. Erre pedig egy igazán különleges helyszínen volt lehetőségük: a megyei Szent Borbála kórház skill laboratóriumában, ahol élethű babákon mutathatták be tudásukat. 

A gyerekeket a verseny előtt az esemény fővédnöke, dr. Kancz Csaba főispán köszöntötte. Elmondta, hogy már eeleve hatalmas eredmény, amit eddig is elértek, hiszen mind a 15 versenyre jelentkező diák bejutott a megyei döntőre. Elárulta, hogy ő is megkapta a versenykiírást és látta, hogy mennyi szakkönyvet kellett elolvasni, megtanulnia a diákoknak a felkészülés során.

Kiemelte, hogy a skill labor, ahol a megyei döntő zajlik, hatalmas segítség az ő oktatásukban is. Segítségével még nagyobb és biztosabb tudású egészségügyi dolgozók kerülhetnek a betegekhez. 

A legjobb jut tovább
Holup Ilona, a verseny szakmai vezetője elmondta, hogy a vizsgabizottság a verseny ideje alatt sem kérdést, sem kérést nem tesz fel a diákoknak, hiszen ez nem egy vizsga, hanem verseny, ahol az a feladat, hogy megmutassák, mit tudnak. Mintha egy valós beteg szituációs, ápolási feladatot látnának el.
– A vizsgabiztosok mindenkit figyelnek és mindenki egy egyéni értékelést fog kapni. Ezeket a végén megbeszéljük és rangsort fogunk felállítani. Az elért pontszámokat egy központi rendszerbe fel kell tölteni és az országos adatbázisban az első legjobb 10 pontot elért hallgató fog részt venni az országos versenyen – magyarázta a szakember, hozzátéve, az országos döntő márciusban lesz, a továbbjutókat értesíteni fogják.

Ezután Dr. Kanász Gábor Imre, a kórház főigazgatója buzdította a gyerekeket. 

– Azért jó a versenyhelyzet, mert kénytelenek vagyunk tanulni. Elkezd nőni az adrenalin, főleg az utolsó három napban, amikor már az ember elkezd izgulni és ez segít tanulni. Jó versenyezni, mert sokkal többet tudunk utána, mint előtte – ösztönözte a diákokat az igazgató. Hozzátette: reméli, hogy sokuk visszatér a skill laborba később. 

A köszöntők után pedig elkezdődhetett maga a verseny is. A diákok korábban sorszámot húztak, hogy milyen sorrendben fogják elvégezni a kiadott feladatot. Mivel mindenkinek ugyanazt a szituációt kellett elvégeznie, a diákokat szétválasztották: a feladatot elvégzőket külön szobába kisérték és felügyelők figyelték, hogy telefonokat se használjanak. A versenyfeladat elvégzésére pedig mindenkinek fél órája volt. 

A megyei döntő gyakorlati versenytevékenység, melynek során a versenyzők beteg nélküli szituációs feladatot végeznek el, a feladathoz tartozó tevékenységeket mutatják be szimulációs eszközök használatával és szükség esetén imitátorok bevonásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában