Ünnepeltek

2024.02.08. 17:32

Fotók: legördült az esztergomi gyártósorról a négymilliomodik Suzuki

Február 8-án, csütörtökön gördült le a gyártósorról a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában a négymilliomodik autó, amellyel a vállalat újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett el. Az elefántcsont-kozmikus fekete gyöngymetál színű, GLX felszereltségű Vitarával közös fényképeket is készítettek a gyár munkavállalói.

Walczer Patrik

A gyárlátogatás csúcspontjaként a sajtó képviselői megörökíthették az Esztergomban legyártott 4 milliomodik autót is.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A meghívott vendégeket Bonnár-Csonka Zsuzsa kommunikációs vezető, majd Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntötte. Elhangzott, hogy 32 év alatt összesen hétféle modellt gyártottak Esztergomban. 1992 nyarán elindult a próbaüzem, a Swift különböző generációs modelljeiből több mint 1,2 millió készült. Büszkék a 4 milliomodik autóra, melyet a kollégák segítsége nélkül nem lehetett volna legyártani, a közös siker elérése kapcsán köszönetet mondott a vállalat munkavállalóinak is.

Novák Gyula gyárigazgató érdekességként mesélt arról, hogy húsz olyan munkatárs van, aki a legelső autótól kezdve a Magyar Suzuki Zrt. alkalmazottja. Felidézte a cég történetének jelentősebb mérföldköveit – kezdve az 1-2-3 milliomodik járművön át a különböző fejlesztésekig –, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat fennállásának több mint három évtizede alatt hazánk egyik legstabilabb gazdasági szereplőjévé vált, világviszonylatban pedig a Suzuki Csoport egyik legmegbízhatóbb leányvállalata lett. A tájékoztatót követően gyárlátogatásra invitálta a meghívottakat.

A hegesztő- és összeszerelő üzemek bejárása közben többek között kitért arra is, hogyan zajlik az egyes munkadarabok gyártása, hogyan lehet észrevenni a hibás alkatrészeket. Megtudtuk, hogy egy műszakban mintegy 1200 munkatárs dolgozik a termelésben, átlagban 650 jármű készül el egy nap alatt és hogy a magyar munkavállalók mellett szlovák, indiai, sőt fülöp-szigeteki származású alkalmazottjaik is vannak. Mindannyiukat egyformán megbecsülik, a külföldről érkezettek jól és hatékonyan együtt tudnak dolgozni a magyar kollégáikkal. A látogatás közben megtudtuk, hogy a vállalat 123 országba exportálja az autókat és hogy 2019 óta az európai piacokra már csak hibrid hajtású Vitarák és S-CROSS-ok készülnek.

123 országba exportál a vállalat
A Magyar Suzuki Zrt. közleménye szerint az esztergomi gyárban a kezdetektől fogva az autógyártás összes folyamatát lefedő termelési tevékenység zajlik, hiszen az acéllemezek préselése, hegesztése, a gépjárművek összeszerelése, festése és a kész autók ellenőrzése is ott történik. Az első mintegy két évtizedben szinte kizárólag japán jelenlét és felügyelet mellett zajlott a gyártás, de a Vitara 2015-ös sorozatgyártása óta a magyar mérnökök szerepe egyre hangsúlyosabb, már a prototípus fejlesztésében és a gyártástechnológia fejlesztésében is aktívan részt vettek. Azóta egy-egy új modell tervezésekor a magyar szakemberek visszajelzéseit, tapasztalatait is figyelembe veszik a japán központban.

A gyárlátogatás csúcspontjaként a sajtó képviselői megörökíthették az Esztergomban legyártott 4 milliomodik autót is. Végül a meghívott vendégeket egy kis játékra invitálták, akik két állomáson saját maguk is megtapasztalhatták, hogyan tanítják be az új munkavállalókat, illetve össze is mérhették egymással a tudásukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában