Finomság

2024.02.13. 17:30

Tudod mi az a berlini fánk? - a héregi cukrász receptjével most te is megsütheted

A farsangi fánkok időszakában egy különleges édességre hívta fel a figyelmünket a héregi Rácz-Majorság egyik tulajdonosa, Major Szilvi cukrász. A berlini fánk receptjét most meg is osztotta velünk.

Kemma.hu

A Berlini fánk Szilvi egyik kedvence. Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 csipet só, 4 dkg cukor, ½ kg liszt, fél ki nem facsart citrom héja, 6 dkg margarin, 1 tojás, sütőmargarin a kisütéshez, 12,5 dkg lekvár, cukor a megforgatáshoz. 

Az elkészítésénél nagyon gondosan kell ügyelni a hozzávalókra. Az élesztőt mindenek előtt langyos tejbe morzsoljuk. Egy csipet cukrot adunk hozzá és hagyjuk feljönni. A lisztet, cukrot, sót, citromhéjat és az éppen hogy megolvadt margarint egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojást, majd az egészet jól összedolgozzuk. Robotgéppel is lehet. 

A tálat ezután lefedjük és a tésztát 20 percig pihentetjük, kelesztjük. Ezután vastag hengert formálunk és 16 egyforma szeletet vágunk belőle, majd fánkformájúra igazítjuk. 

Lisztezett tepsire tesszük. Serpenyőben a kisütéshez készített olajat 170 C-fokra melegítjük, majd a fánkokat beletesszük. Az első 3 percben fedővel, fordítás után 3 percig fedő nélkül sütjük ki. Ezt követően lecsepegtetjük, lekvárral töltjük, ezt hosszú csőrű fecskendővel tehetjük meg, majd porcukorban megforgatjuk és tálalhatjuk is a farsangi finomságot. 

Ebből a mennyiségből 16 darab Berlini fánk készül – mondta a cukrász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában