Farsangi finomság

2024.02.12. 18:01

Csapkodás és rum: itt a tökéletes szalagos fánk titka és receptje

A farsangi fánkok örök klasszikusa a szalagos fánk. Király Tibornét, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Lővér Marikát kérdeztük arról: milyen az igazi szalagos fánk.

Kemma.hu

A farsangi időszakban természetesen többször szerepel az étlapon sokak kedvence, a fánk. Marika 90 darabra adta meg a receptet. Természetesen fejből sorolta a hozzávalókat és az elkészítés fontosabb lépéseit. 

– A receptem alapján készített finomságot nagyon sokan szeretik. Hozzávalók 90 darabhoz: 3 kilogramm liszt, 25 darab tojás, amelyet kettéválasztok, és csak a sárgáját teszem bele. A tejet meglangyosítom, kis cukrot öntök hozzá és 4 kis kocka élesztőt morzsolok bele, majd megvárom, míg felfut. Közben pedig a lisztet is langyosítom, a sütő tetejére szoktam tenni. Amikor felfutott az élesztő, beleteszem a lisztbe a tojássárgákkal, teszek hozzá egy csipetnyi sót, valamint 40 dekagramm olvasztott vajat.

Marika szerint addig kell dagasztani a tésztát, amíg hólyagos nem lesz. Ennek érdekében néha még csapkodja is, s amikor már kellően levegős, még másfél deci rumot is rak bele. Ettől még jobb állaga lesz a tésztának. 

Túrófánk

Marika egy másik Lővér specialitás, a túrófánk receptjét is megosztotta velünk. Hozzávalók: másfél kiló túró, 8 tojás sárgája, 30 deka búzadara, vaníliás cukor. Össze kell gyúrni és hagyni kell kicsit pihenni. Marika fagylaltos kanállal szokta kiszaggatni és úgy teszi a forró olajba. Amikor a gömböcskék megsültek, akkor lecsöpögteti az olajat róluk, és fahéjas porcukorba forgatva tálalja. 

– Mikor készen van, a gyúródeszkára teszem, tetejét meglisztezem és egy konyharuha alatt fél órát pihentetem, majd egy centis vastagságúra nyújtom a tésztát. Pogácsaszaggatóval és nem pohárral szaggatom! Ha pohárral készítjük, akkor összenyomjuk a tésztát, nem lesz szép, szalagos. A kiszaggatott fánkok közepére egy lyukacskát teszek. Közben felteszem az olajat, vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert akkor a közepe nem sül át.

Az olajba a lyukakkal lefelé kerülnek a fánkok, majd néhány percre egy fedőt tesz a tál tetejére, majd megfordítja a fánkokat, s ugyancsak fedő alatt süti aranysárgára. Ha készre sült, lecsöpögteti, s kerülhet rá lekvár, porcukor. Kiváló finomság! 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában