Összefogás

2024.02.01. 13:55

Csodát műveltek a Cseke-tóval az önkéntesek, újra láthatóak a ritka ciprusok

Az önkénteseknek hála az eddig rejtőzködő mocsáriciprusok is láthatóvá váltak.

Goletz-DeáK Viktória

A Csekén Otthon csoport közösségi oldalán mutatta meg, hogy ismét milyen hihetetlen munkát végeztek önkénteseik segítségével. Mint írták: a Csekén Otthon csoport elkötelezett tagjai, Babos László vezetésével nemcsak szívüket, tudásukat, de ügyességüket és szorgalmukat is beleteszik abba, hogy az Angolkert megújuljon és ismét szép és ápolt történelmi kertté váljon.

Ez a lelkes csapat nemrégiben belevetette magát a Virginiai mocsárciprusok területének rendbetételébe. Kiszabadították a már szinte láthatatlanná vált léggyökereket, átláthatóbbá, rendezettebbé  tették a területet. A 15 lelkes, segítőkész, természetet szerető ember több órás munkája által sikerült egy nagyobb részt megtisztítani az elburjánzott növényzettől. 

A Virginiai mocsárciprusok a mocsaras, lápos területen érzik jól magukat. Léggyökereik vannak, így különösen fontos, hogy szabadon "lélegezhessenek". 
– Ez a terület egy igazi látványosság is egyben. Nagyon közel nem is lehet menni, hacsak nem húztok gumicsizmát. A szorgos kezeknek köszönhetően már az útról is lehet bennük gyönyörködni. Sétáljatok el arra, mutassátok meg a gyerekeknek is a természet egyik csodáját, különlegességét – írták posztjukban. Hozzátették, a varázslat itt még nem ér véget.

– Lehet csatlakozni a csapathoz, szívesen látják azokat, akik szeretik a természetet, szeretik a városukat és tenni is szeretnének valamit érte. Lehetőség van arra, hogy együtt, egy kis fizikai munka árán szebbé varázsoljuk az Angolkertet – fejtették ki. A csapat következő akciója február 10.-én folytatódik. Reggel 8-kor gyülekező a horgászok épülete előtt és onnan szakszerű vezetés mellett lehet részese és segítsége lenni a természetnek. Játszós ruha és kesztyű szükséges a feladathoz, mindösszesen. 

A szervezők arról is megnyugtatnak mindenkit, hogy nem történik természetrombolás. A történelmi tájkert kezelésének szabályait betartva dolgoznak a terület szebbé tételéért. És akinek még ezután is fenntarásai vannak, annak lehetősége van a helyszínen is erről majd beszélgetni, hiszen a részvevők között többen szakértők és szívügyüknek tekintik Tata történelmi látványosságait, természeti kincseit.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Csekén Otthon csoport kezdeményezésére, az önkormányzat, a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. és tatai civilek együttműködésével már korábban is végeztek tereprendezési, takarítási munkákat a Cseke-tó partján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában