Farsang farka

2024.02.17. 10:29

Az oroszlányi télűzés egy újságíró szemén keresztül

Az idén is megtartotta hagyományos, Farsang farkához kapcsolódó rendezvényét az Oroszlány Barátainak Köre (OBK): a nagysikerű disznóvágást asszonybál követte, végül kiszebáb égetéssel űzték el a telet.

Wágner Zsanett

Csak az asszonyok vehettek részt az oroszlányi bálon

Fotó: Flajsz Peter

– Lemaradtatok a lényegről! – fogad minket Fátrai Márta, a civil szervezet előző elnöke, aki a mai napig szemmel követi és szívén viseli a civil szervezet eseményeit. Igaz, hogy a meghirdetett kezdeti időpont után érkeztünk, így nem tudtuk lencsevégre kapni a résztvevők belépőjét – ez hagyományosan egy-egy zsákbamacskát jelenti – de a nagy betűs lényeget, vagyis a kiváló hangulatot azért sikerült elcsípni. Táncparketté alakult a kamaraterem.

A nyitótánc utolsó lépéseire toppanunk be, az Örökifjak Nyugdíjas Klub előadására. Kuriózum volt az előadás, mert külön erre az alkalomra tanulták be ezeket a táncmozdulatokat. Felcsendült az Azok a szép napok című nóta dallamai – egyben születésnapi köszöntő a bányászváros 70 éves évfordulójára – amit örömtánc követett, végül pedig a Benedek-iskolából Takács Anna hiphop tánca zárta a hivatalos megnyitót. Dr. Deés Szilvivel is összefutunk a mulatságban. – Érezzétek jól magatokat! – int búcsút a jelenlegi elnök, mert ennél sokkal fontosabb feladatai is vannak. Seprűt kell ragadnia és ki kell kergetnie valakit a tömegből. 

A civil szervezet 2013 óta szervezi meg a városi programokat: jól látni, mekkora sikernek örvend a mulatság, mert folyamatosan érkeznek az oroszlányi asszonyok. Jól megfért egymás mellett az úttörő, a csecsemő és a hagyományos sváb, zöld és rózsaszín kockás dirndli ruhás leányzó is. Volt nagy kalapos boszorkány és sokpettyes katicabogár, de cigánylány és maga az ördög is feltűnt a bálozók között. Szól, a Találd ki gyorsan a gondolatom örökbecsű sláger is, amire egymásba karolva táncolnak a hölgyek. Véletlen, vagy sem, de stílszerű strófákat hallani: tömegben ugyanis feltűnik az oroszlányi keramikus. Licskó István már évek óta gondosan ügyel  arra, hogy jól álcázza magát. Nem is annyira a foglalkozásával, mint inkább a nemével volt gond ezen az estén. A szabály ugyanis úgy szól, hogy férfiak nem léphetnek be a bálba, csakis asszonyruhába. És akkor megússzák mindenféle felhajtás nélkül.

Szerencsére fotós kollégánkkal kivételt tettek ezen az estén, de más nem úszta meg ilyen könnyen. Fül- és szemtanúi lehettünk az ominózus büntetésnek: az OBK elnöke seprűvel kergette ki a somfordáló férfit, aki megpróbált elvegyülni a tömegben. Arról már nem tudunk, hogy mi lett a történet vége: hogy álruhát öltött-e az illető, vagy sem. Az biztos, hogy többször már nem próbálkozott férfiként elvegyülni a tömegben. Legalábbis nem láttuk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában