Mulatság

2023.02.20. 20:52

Fotókon az asszonybál: rongyosra táncolhatta cipőjét az oroszlányi fehérnép

Tavaly elmaradt a világjárvány korlátozásai miatt, az idén azonban már megszervezhette a híres Asszonybált az Oroszlány Barátainak Köre. Azt a zenés mulatságot, amelyen férfi csak úgy jelenhet meg, ha a gyengébbik nemnek öltözik. Kivétel nélkül.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nem tudott elég korán érkezni az újságíró, már jóval a program kezdete előtt gyülekeztek a maskarába bújt asszonyok a Kölcsey kamaratermében, hogy részt vegyenek az Asszonybálon. Az érdeklődő alig győzte kapkodni a fejét, annyira sok ötletes jelmezzel találkozott néhány négyzetméteren.

Életre kelt például a New York-i Szabadság-szobor a bányászvárosban, de Piroska is megjelent kék ruhában és farkas nélkül. Mezei Mátyásné Marika sváblányként tündökölt, mellette pedig égnek meresztő karmaival az oroszlányi tigris és a világhírű szerencse műtő is helyet kapott a szépen megterített asztaloknál. Kétségtelen, hogy az egyik legtréfásabb jelmez Nyitra Jánosnéé volt, aki bibliával a kezében és hatalmas kereszttel az oldalán hirdette: ha valaki belép a zárdába, szentelt pálinka lesz a jussa. Akinek mindez kevés lett volna, annak Németh Zsiga szolgáltatta a továbbiakban a talpalávalót.

A bál nyitánya természetesen a keringő volt, de olyan örökzöldek is elhangoztak, mint az Illéstől a Ne gondold. A zenész annak is a végére járt, hogy Úristen, ki ez a lány?

Persze, alig akadt, aki ne nőnek öltözve lépte volna át a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermének küszöbét. Licskó Pista például anyósa ruháiba bújt, hogy eleget tegyen az Asszonybál szabályainak. Ezen az estén nem voltak kivételek a média munkatársai  sem: kollégánk sárga fóliaparókát kapott, hogy ne kelljen őt kiseprűzni a bálról. Aznap ilyen szerencsétlenül járt az erősebbik nem.

Felsorolni is nehéz lenne a civil szervezeteket, akik eljöttek a zenés mulatságra. A teljesség kedvéért és a házigazdák mellett képviseltette magát a Hölgy Klub és a falu hagyományőrző egyesület, de az Örökifjak is szép számmal megjelentek a bálon és a táncparketten is.

Aki pedig tudott parancsolni a lábainak, alig várta a szünetet. A taktusok és a jóízű falatok között játékból sem volt hiány: az est folyamán volt párválasztó, parasztozás és árnyjáték is.

Fátrai Márta hivatalos megnyitója után a Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola és EGYMI pedagógusai járták el táncukat Lou Bega mambójára, majd senior örömtáncot láthatott a nagyérdemű. Végül Nyitrai Judit táncinstruktor, szeniorörömtánc-oktató mutatott néhány tánclépést a jelenlévőknek, akik hatalmas köszönettel adóztak a gyorstalpaló tánctanfolyamért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában