Gyász

2024.02.14. 17:30

A világon csak 1 olyan cica volt, mint Bóbita - tragikus esete egyben súlyos üzenet

Alig fél évet élt a súlyos genetikai betegségben szenvedő cica. Az állatvédők szerint tragédiája súlyos üzenettel bír.

Kemma.hu

Különleges, veleszületett betegségben szenvedett Bóbita, a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány mentett cicája. Alig fél évig élt, de rövidke életét szeretetben tölthette. Zádoriné Csordás Valéria, az alapítvány kurátora a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a cica 2023 augusztusában egy gyártelepen született, ahol már kora gyermekkorában nyilvánvalóvá vált, hogy súlyos egészségügyi problémákkal küzd.

Mindent megtettek Bóbitáért az orvosok, de nem sikerült megmenteni az életét
Mindent megtettek Bóbitáért az orvosok, de nem sikerült megmenteni az életét
Forrás: Facebook/Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány

– Bóbita története rövid, de mély nyomot hagyott szívünkben. Alig másfél hete került alapítványunk gondozásába. Tavaly augusztusban egy gyártelepen született. Sajnos már korán nyilvánvalóvá vált, hogy súlyos egészségügyi problémákkal küzd. Ekkor egy család fogadta be, azonban az epilepsziás görcsök teljes felügyeletet igényeltek - kezdte Bóbita történetét az alapítvány kurátora. Az első diagnózis hidrocephalus internus volt, amit egyszerűen vízfejűségnek neveznek. 

– Az állapota gyors romlása miatt került hozzánk, ahol szeretettel és odafigyeléssel vettük körül. Sajnos, hétfőn reggel súlyos epilepsziás rohamot kapott, ami sürgős utazást igényelt Budapestre, a Fúzióvet állatkórházba, ahol Dr. Varga Dóra neurológus fogadta. Bóbita azonnali ellátásban részesült, többek között vérvétellel és számos vizsgálattal, miközben az orvosok minden tőlük telhetőt megtettek az epilepsziás görcsök enyhítésére – folytatta Valéria. 

Bóbita súlyos és nagyon ritka betegségben szenvedett
Bóbita súlyos és nagyon ritka betegségben szenvedett
Forrás: Beküldött

A cica előzetes MR vizsgálata Metabolikus encefalopátiát állapított meg, ami egy rendkívül ritka genetikai betegséget, amely eddig főként kutyákban volt diagnosztizálva. Ez a betegség a szervezetben lévő fehérje-szénhidrát komplexek lebomlásának hiányából ered, ami agykárosodásához vezet, és gyorsan halálos kimenetelű lehet. Valéria hozzátette: információik szerint Bóbita esete a világon a második, ahol ezt a betegséget cicában diagnosztizálták.

– Annak ellenére, hogy az orvosok mindent megtettek, Bóbita kis teste nem bírta tovább a harcot, és visszaesett a görcsökbe, amelyek végül legyőzték.

A cica tragédiája rávilágít arra a fontos üzenetre, hogy az ivartalanítás - legyen az kötelező vagy ingyenes - milyen létfontosságú lehet az állatok egészségének és jólétének megőrzése érdekében. 

Ha több figyelmet fordítanánk erre a gyakorlatra, talán elkerülhetővé tehetnénk az ilyen tragédiákat. Bóbita emléke örökké velünk marad, mint egy figyelmeztető történet az állatvédelem és a felelős állattartás fontosságáról - szögezte le az állatvédő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában