Leállások

2024.01.09. 15:51

Több egészségügyi ellátás is szünetel Tatabányán, Kisbéren és Tatán

A tatabányai, a kisbéri kórházban, illetve a tatai egészségügyi intézményekben is szűntek meg ellátások. A betegeket más intézményekben látják el.

Goletz-DeáK Viktória

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján a közelmúltban 20 határozatot tett közzé, amik mind egy-egy kórház különböző osztályainak részleges, vagy teljes leállásáról szólnak. A listán a tatabányai Szent Borbála Kórház, a Kisbéri Batthyányi Kázmér Szakkórház, illetve a tatai Klinikus Bt. is szerepel. A Kemma.hu utánajárt, hogy pontosan milyen ellátásokat is érintenek ezek a határozatok.

A megyei kórházban működő urológiai ellátás az NNK legújabb határozata szerint visszavonásig szünetelni fog. A dokumentumból az is kiderült, hogy miért volt szükség erre a döntésre. Mint írták: a Szent Borbála Kórház először 2023. augusztus 24.-én jelezte, hogy nem tudják az urológiai osztályon biztosítani a szakmai minimumfeltételek hiánya miatt az ügyeleti ellátást szeptember 1 és október 31 között. Vagyis nem volt megfelelő szakorvosuk. A határozat szerint a kórház nem kötött megállapodást az ellátás átmenetileg nyújtó intézménnyel, ezért az országos tisztifőorvos jelölte ki az Észak-Pesti Centrumkórház- Honvédkórházat az ügyelet átvételére. A tatabányai kórház azonban pár nappal később újabb bejelentést tett az NNK-nál. E szerint az ideiglenesen fellépő szakorvos-hiány miatt 2023 szeptember 11-től már a teljes közfinanszírozott 20 ágyon gyakorolt urológiai fekvőbeteg ellátást sem tudják biztosítani. Így a teljes urológiai fekvőbeteg-ellátásra új intézményt jelölt ki az országos tisztifőorvos. Végül a tatabányai kórház december 15.-én azt kérte az NNK-tól, hogy az ellátás szünetelését 2024 december 31-ig hosszabbítsák meg. 

A Kisbéri Batthyányi Kázmér Szakkórházban a kórbonctan szünetel 2024 január 1-től visszavonásig. A szünetelés oka itt is a szakemberhiány. Az indoklás szerint a kisbéri kórház 2023 december 20-án jelezte az NNK felé, hogy humánerőforrás hiány miatt a heti 4 órában ellátott kórbonctant szüneteltetni kényszerül 2024 december 31.-ig. Az országos tisztifőorvos döntése szerint a korboncolási feladatokat a Szent Borbála Kórház végzi el ezentúl. 

Tatán a Klinikus Bt.-t érintő változásokról korábban a Kemma.hu is beszámolt már: januártól az Emlőcentrumban megszűnt a közfinanszírozott, térítésmentes betegellátás. Az NNK határozatából az is kiderül, hogy kik veszik át a Bt. feladatait. A klinikai onkológiát, mammográfiát és a teljeskörű ultrahang-diagnosztikát ezentúl a Szent Borbála Kórház látja el saját, rendelkezésre álló kapacitásában.  Az emlőrák diagnosztizálásához szükséges mintavételi eljárást, vagyis az aspirációs cytológia járóbeteg szakellátást pedig a budapesti Semmelweis Egyetem Klinikai Központja veszi át a tatai szolgáltatótól. Utóbbi egyébként az egész vármegyét érinti. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában