Hajrá, felvételizők!

2024.01.18. 12:33

Szombaton felvételi! Kék toll és szerencsepuszi is kelleni fog a csupaszív Andi néni szerint

Január 20. sok család életében lesz nagy nap. Komárom-Esztergom vármegyében is általános iskolás gyerekek ezrei írnak középiskolai felvételit ezen a szombaton. A diákok bizonyosan felkészülten ülnek majd le a padokba, de mégis mi az, amivel mi, szülők segíthetjük őket abban, hogy legjobb tudásukról adhassanak számot?

Kemma.hu

Montz Andi mindig hangsúlyozza, ő nem csak ad, rengeteget kap is a gyerekektől

Forrás: Montz Andi magántanár/Facebook

Már csak kettőt kell aludni, és eljön a középiskolai felvételi napjának reggele. De vajon mit tehetünk azért, hogy gyermekünk szombaton a lehető legmagabiztosabban fogja a kezébe a tollat az ismeretlen tanteremben? Mikor induljunk el otthonról? Mit készítsünk a táskába, tolltartóba? 

Montz Andi, tatabányai magántanár a közösségi oldalán sorolt fel olyan, könnyen kivitelezhető trükköket és tippeket, amik segíthetnek legyűrni az izgalmakat, elkerülni a kapkodást, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a nagy napon.

Csak nyugodtan! Lesz, ami lesz, egy biztos, szeretlek! És nem ezen múlik az életed

– kezdi a legfontosabb, szülőknek szóló, de gyerekeknek szánt üzenettel a listáját Andi néni, folytatva azzal, hogy a szombati logisztikát a családoknak már a felvételi előtti napokban érdemes végiggondolniuk, hogy a diákok viszonylag nyugodtan indulhassanak megírni a központi írásbelit.

A felvételin kelleni fog a személyi igazolvány vagy diákigazolvány, amit kötelező bemutatni az azonosításhoz. Ezek érvényességét is érdemes előre leellenőrizni.

Nézd a képet! Nem véletlenül tettem 2 db tollat a feladatlapra... Ennyi minimum kerüljön be a táskába

– figyelmeztet a biztonsági tartalékra is a csupaszív pedagógus, kiemelve, hogy a felvételin kék vagy fekete tollal lehet csak írni.

Sokszor halljuk, hogy reggeli nélkül egy gyermek se induljon el iskolába. Kiemelten igaz ez a felvételi napjára. Csomagolni vizet mindenképpen érdemes, de a tantárgyi felvételik közötti szünetben jól jöhet némi könnyű, de energiát adó harapnivaló is.

Andi néni szerint hasznos a papírzsebkendő is, csakúgy, mint a szerencsepuszi.

Szerencsepuszi/ölelés, talizmán, négylevelű lóhere... 

– sorolja a lelket megerősítő trükköket.

– Fontos! Akinek jár a „könnyítés” (SNI, BTMN), és még nem egyeztetett azzal iskolával, ahol a gyermek írni fog szombaton, minél hamarabb tegye meg ezt szombatig – emlékeztet még egy dologra Montz Andi.

Sokan írják

Január 20-án 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Szombaton 537 helyszínen több mint 72 ezren felvételiznek.
A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 55 000-en jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 10 000-en, a nyolc évfolyamoson közel 7 000 gyermek vesz részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. Azok a felvételizők, akik a január 20-ai vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 30-ai pótló írásbelin vizsgázhatnak.

A központi írásbeli felvételi vizsga szabályszerű lebonyolítását az illetékes szervek idén is figyelemmel követik. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában