Szélsőséges időjárás

2024.01.05. 14:41

Szenvedtünk a hőségtől és csúszkáltunk a hóban 2023-ban

2023-ban sem kímélték vármegyénket a szélsőséges időjárási jelenségek: hol a fullasztó hőségtől szenvedtünk, hol óriási eső zúdult térségünkre. Az emlékezetes márciusi tömegbaleset pedig porvihar miatt következett be.

Várvizi Tamás

Az extrém mennyiségű, hirtelen lezúdult eső is okozott gondokat tavaly vármegyénkben 

Fotó: Katasztrófavédelem

Alig telt el néhány nap a 2023-as évből, amikor hatalmas esőzés zúdult vármegyénkre, január 9-én és 10-én, a csapadék a közlekedésben is okozott fennakadásokat. A csapadékos időjárás ellátta feladattal a térség tűzoltóit is, kidőlt fák és közúti balesetek miatt egyaránt szólt a sziréna. A rossz látási viszonyok miatt több helyen is összecsúsztak az autók. 

Szinte napra pontosan két hónappal később, március 11-én egy porvihar miatt következett be Magyarország történetének legnagyobb tömegbalesete az M1-es autópályán. Herceghalomnál több mint negyven jármű csúszott egymásba, a tömegbalesetben egy 44 éves férfi életét vesztette. Vármegyénkből a tatabányai, a bajnai és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltók is segítettek, egy tatabányai lánglovag egy csecsemőt is kimentett. 

Bő két hónappal később, május 23-án özönvízzel csapott le a vihar a vármegyeszékhelyre. Tatabánya több helyszíne sem tudott megbirkózni az égi áldással, a város kritikus pontjain ezúttal is tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A felgyülemlett vízbe kaszniközépig gázoltak bele a bátrabb autósok, tucatnyi rendszámtábla kereste még másnap is a gazdáját. A nagy mennyiségben lezúdult csapadék miatt kiöntött az Által-ér is. 

Nyáron (sőt, kora ősszel is) több hőhullám is elérte az országot, így vármegyénket is. Mind közül az egyik legjelentősebb július közepén volt, amikor több napi hőmérsékleti rekord is megdőlt. Lapunk emlékezetes riportban számolt be arról, hogy a tatabányai Árpád-szobor tövébe lehelyezett hőmérő higanyszála 58,2(!) fokig kúszott fel. 

Zárásként pedig hóhelyzet: a Mikulással együtt havazás is érkezett december 6-án és 7-én. A két nap alatt több mint nyolcvan káresethez vonultak vármegyénk tűzoltói, a 20–25 centiméternyi hó miatt számos koccanás történt, autóbuszok akadtak el, több út is járhatatlanná vált. Tatabányán sokáig nem is tudtak mit kezdeni az extrém mennyiségű hóval. A havazással karácsony előtt is meg kellett birkózni a vármegyeieknek, az ünnep idején pedig jelentős árhullám vonult le a Dunán.  

Védekezés
Az időjárással összefüggő fejlesztésről számolhattunk be március 9-én: mintegy 504 millió forintból újították fel a csapadékvíz-elvezető csatornákat Bábolnán, a Dózsa, a Móra és a Zrínyi utcában. Dr. Horváth Klára polgármester elmondta, a projekt megvalósítása azért vált szükségessé, mert ezt a három utcát sújtották leginkább a csapadékkárok. A meglevő árkok közlekedési szempontból néhány helyen balesetveszélyessé váltak. A támogatásnak köszönhetően a meglévő árkokat átépítették, leburkolták és alkalmassá tették a csapadékvíz-elvezetésre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában