Jegyzet

2024.01.05. 20:52

Okos megoldások

A takarékbélyeg kifejezés ma már semmit sem mond a fiataloknak. Így van ez jól, hiszen a már régebb óta fiataloknak az innovatív okosórás, vagy telefonos fizetés okoz némi nehézséget. Megtanuljuk, de azért az a biztos, amit a hagyományos módon rendezünk. Esetleg bankkártyával.

Sugár Gabi

A nagy különbséget abban látom, hogy amíg a bélyegek időszakában már az iskolában is ténylegesen elkezdhettük a takarékoskodást, addig ma a fiatalok az otthonról hozott sémák alapján ismerkedhetnek e témával. Ennek alapja pedig a zsebpénz. Az ösztöndíjak mellett családi „támogatás” tekintetében hatalmas különbségek tapasztalhatók. Ez nem a gyerektől függ: a tehetősebb családoknak nyilván sokkal több lehetőségük van arra, hogy a gyermek bankszámláján lévő összeget gyarapítsák. Azt hiszem, szerencsém van. A fiaim próbálják értékén kezelni a pénzt. 

Persze beleszülettek abba, hogy mindig, minden nagyobb vásárlást komoly előkészületek előznek meg. És azt is korán meg kellett tapasztalniuk, hogy a 2008-ban kirobban globális gazdasági válság miként hatott a családi kasszára. Ez még azóta is tart: az egykoron svájci frankos hitelt még ma is nyögjük. Látják, tapasztalják a nehézségeket, ezért kisebbik fiam rendszeresen tájékoztat az árfolyamokról, vásárlás esetén az összetevők mellett az árat is megnézi. Nagyobbik fiam pedig ma már bevállal egy-egy bevásárlást. Közben mindkettejüknek természetesen külön számlája van. Mert így van jól. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában