2024.01.14. 07:39
Mennyei kolbászok készültek az első szentgyörgymezői kolbászkészítő fesztiválon +fotók
Az I. Szentgyörgymezői Kolbászkészítő Fesztivált január 13-án tartották az ezen csemege készítésében amúgy is élenjáró hagyományokkal bíró esztergomi városrészben. A nyertes csapat készítménye nemcsak mutatós volt, de ízletes is, állították a zsűri tagjai.

A legjobb kolbászt a Nyuszi Csapat készítette
Forrás: 24 Óra
Fotó: Pöltl Zoltán
Hamisítatlan téli ünnepséget csaptak Szentgyörgymező központi terén, ahol tizenhárom csapat mérte össze szaktudását sütőkolbász készítés témában. Az I. Szentgyörgymezői Kolbászkészítő fesztivál megnyitóján Erős Gábor országgyűlési képviselő – a városrész szülötte és a lakója – kiemelte: Szentgyörgymező mindig is híres volt arról, hogy képes összefogni, ez a mostani jó hangulatú, hagyományőrző rendezvény is ezt bizonyítja.
Varga Krisztián a körzet önkormányzati képviselője egyebek mellett a verseny feltételeiről beszélt a megnyitón. Kiderült, hogy minden induló csapat 4 kiló sertéslapockát és 1 kiló zsírszalonnát kapott, melyet fel lehetett használni a kolbászok készítésénél. Mivel Szentgyörgymezőn nagy hagyománya van a böllérkedésnek és a disznóvágásnak, nem is kérdés, hogy a – Major Imréné, Molnár Ferenc és Polacsek Mihály alkotta – több évtizedes tapasztalata okán avatott zsűri ítéletét mindenki elfogadta.
I. Szentgyörgymezői Kolbászkészítő Fesztivál
Fotók: Pöltl ZoltánA zsűri szín, forma és állag tekintetében mondta ki döntését a beadott „pályaművekről”. Ezek között harmadik az Esztergomi Bor- és Gasztrobarátok Egyesülete, második a West 2002 Kft nevű csapat, a legjobb pedig a Nyuszi Csoport lett. A közönség díjat a Pincetöltelékek nevű csapat kapta. A fesztiválon az Ikrek és a Szalai Band együttes koncertje és Aréna Tibi zenés összeállítása járult hozzá az amúgy is remek hangulathoz.