Mérleg

2024.01.12. 16:39

Látványos beruházásokról szólt Oroszlány tavalyi éve

A város honlapján hónapokra lebontva összegyűjtötték az elmúlt év fontosabb oroszlányi beruházásait. A gazdasági nehézségek ellenére, különböző támogatásoknak köszönhetően bölcsődefejlesztés is történt a bányászvárosban, de kiegészült a bányászati múzeum, valamint a hulladékudvarról és útfelújításokról is szólt 2023.

Wágner Zsanett

Több nagyszabású fejlesztés is megvalósult a városban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Márciusban megszépült a borbálai játszótér, a „Lakhatási feltételek és a környezet állapotának javítása Oroszlányban” című projekt részeként. Az önkormányzat beruházási hitelkeretforrásból újította fel a Havasi Márton utca–Óvoda köz útszakaszt, áprilisban. A kivitelezés bruttó 77 millió 978 ezer forintba került.

Szolgálati lakás épült

Májusban a Petőfi udvar fejlesztése indult el, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 299 millió 999 ezer forinttal támogatott, és amit mintegy 300 millió forinttal egészített ki az önkormányzat. Megújult a Petőfi udvar 4-5. bérlakástömb, a Petőfi Sándor utca 7. földszinti bérlakás, a Fürst Sándor és Irinyi János utcák szakaszai, ahol buszmegállókat is kialakítottak. Bővült a városi kamerarendszer, szociális bérlakás lett a Móricz Zsigmond u. 4. számú épületben, valamint egy szolgálati lakás, továbbá az épület teljes körű energetikai fejlesztése, tetőcseréje és a nyílászárók cseréje is megtörtént. A Szeptember 6. utcai játszótéren az új eszközök mellett a labdapálya aszfalt burkolatot és palánkrendszert kapott.

Az év vége is tartogatott meglepetéseket az oroszlányiaknak
Az év vége felé MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 15 naperőművet helyezett üzembe Oroszlány külterületén, de más nagyobb volumenű beruházásról is tudósítottunk. Például, hogy az önkormányzat és a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. a bányászati múzeum fejlesztésére  640 millió 208 ezer 240 forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.
Továbbá 280 millió forintból fejlesztették a bölcsődét, melyhez 2023-ban 16 millió 530 ezer 580 forintos többlettámogatást kaptak. A fejlesztés kiegészítéseként a város saját forrásból rendezte az épület környezetét. Közlekedési útvonalak, gyalogos felületek, parkolók és azok vízelvezetésének fejlesztésére mintegy 80 milliós beruházást valósított meg. Decemberben külső átalakításon esett át az Idősek Gondozóháza. A tetőcsere és az energetikai korszerűsítés 84 millió 340 ezer forintba került.

 

Megérett a cserére a vezeték

Egy hónappal később a Cultplay projekttel kapcsolatosan elkészült a Haraszthegyi tematikus játszópark melletti KRESZ-pálya és rendezvénytér. A nyár közepén pedig a városban is elindította a kormány a mintegy 50 évvel ezelőtt megépült regionális ivóvízrendszer azbesztcementből készült gerincvezetékeinek cseréjét. A 40 milliárd forintot meghaladó beruházás keretében új vezetékrendszert és vízaknákat kapott többek között az Oroszlány–Tatabánya közötti szakasz. A Mindszenti úton megkezdte működését a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által Európa Uniós és hazai forrásból és létrejött egy hulladékudvar.

Képviselői keretből légkondi lett

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár nagy teljesítményű légkondicionálót kapott, másfél millió forint értékben. A kiállító teremben felszerelt klímaberendezés vásárlását és felszerelését kilenc önkormányzati képviselő, valamint Lazók Zoltán polgármester támogatta a szabadon felhasználható képviselői keretéből.

Új burkolatú utak, parkolók jöttek létre

A városi honlap beszámolt arról is, hogy több helyszínen megújultak Oroszlányban az útfelületek a Városi utak, járdák, parkolók fejlesztése 2023. évi program keretében. Így a Mészáros Lajos és Rosenberg utcák közötti garázssor megközelítését szolgáló korábbi földút, ahol a bekötő út szilárd burkolatot kapott és a szakemberek kiépítettek egy kisebb csapadékvíz szikkasztó területet. Szintén aszfaltozták a korábbi murvás parkolót a Táncsics udvar 3-14. és 15-26. számú társasházaknál, valamint aszfaltozták a Petőfi Sándor utcai járdafelület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában