Áldozatok

2024.01.12. 19:54

Komáromban gyalogtúrával és kiállítással is megemlékeznek a doni hősökről

Komáromban a Monostori Erőd kamaratermében emlékeztek a doni hősökre. Gál László Latinovits-díjas versmondó szavalata után Oláh Kálmán magyar–történelem szakos tanár osztotta meg gondolatait a tragédiával kapcsolatban.

Körtvélyfáy Dina

Komáromban a Duna népdalkör is műsort adott

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

Később Bálint Ferenc hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusának történelmi áttekintését lehetett meghallgatni a doni csatával kapcsolatban. A Duna népdalkör dalait követően megkoszorúzták a katonák emléktábláját a résztvevők, amelyet Benyó Andor, a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola diákja kísért trombitaszóval. A Komáromi Erődök Barátainak Egyesületének rendezvényén többek között részt vett Vajda Bence alpolgármester, Dombay Gábor önkormányzati képviselő és Molnárné dr. Taár Izabella járási hivatalvezető.

Komáromban a következő napokban is folytatódik az emlékezés a doni hősökre. Szombaton gyalogtúrát szervez az Endresz Csoport Egyesület, a Vitézi Rend és a Kempelen Középiskola és Kollégium. A résztvevők szombaton 9 órakor indulnak a Jókai térről, érintve a Monostori erődöt, a vasúti híd déli hídfőjét, és a Duna-partot.
Szerdán 17 órakor a Kempelenben kiállítás nyílik a doni katasztrófáról. Előadást tart Lévai Miklós nyugalmazott alezredes és Berdó Gábor Károly nyugalmazott honvéd százados.

A doni áttörés áldozataira, hőseire a vármegye több pontján, így például Tatán és Tatabányán is megemlékeztek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában