Megemlékezés

2024.01.12. 19:44

Tatabánya sem feledte a doni hősöket +fotók

Bánhidán emlékeztek a foni katasztrófa hőseire, áldozataira a tatabányaiak.

Kemma.hu

Tatabányán mécseseket gyújtottak az emlékezők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

– Tatabányán már nincsenek túlélők, akik emlékezhetnének a doni katasztrófára – kezdte a Bánhidai világháborús emlékműnél az emlékezést Lusztig Péter alpolgármester.
– A második magyar hadsereg doni tragédiája olyan eseménysorra, hibák, rossz döntések és rettenetes külső körülmények egyre végzetesebb sorozatára figyelmeztet, amely a történelmünk legtöbb áldozatot követelő vereségéhez vezetett. Több mint százezer magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy esett fogságba.
Hozzátette: abba a vereségbe beleroppant az ország, először a tagadásába, aztán negyven éven át az elhallgatásába.
Végül Gedő Attila címzetes esperes imával emlékezett a hősökre.

Kupcsok Péter, a helyi Fidesz-KDNP frakció tagja, valamint Uttó Nóra a tatabányai Fidelitas alelnöke a közösségi oldalán videós megemlékezést is közzétett, a doni hősökre emlékezve

Tatán, Komáromban és a vármegye több pontján szerveztek hasonló megemlékezéseket, mint a tatabányai. Mint ismert,1943. január 12-én kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában