Úton, útfélen

2024.01.09. 11:26

Kátyú vágta haza a kocsid? Itt a szakember és a Közút válasza, mit kell tenned

Nemcsak defektet okozhat, ha valaki egy nagyobb kátyúba hajt. A szakember szerint súlyosabb kár is keletkezhet az autóban. Utánajártunk, hogyan lehet kártérítést kérni értük.

Goletz-DeáK Viktória

Rengeteg problémát okozhatnak a kátyúk

Forrás: Beküldött

Sokba kerülhet egy autósnak, ha kátyúba hajt. Ahogyan arról korábban beszámoltunk: az elmúlt időszak télies időjárása során számos kátyú alakult ki vármegyénk útjain. Egy-egy nagyobb gödör pedig komoly kárt okozhat az autókban.

– A futómű biztos megérzi ezeket a nagy kátyúkat. Felni, lengőkar, toronycsapágy is könnyen pórul járhat. De a kormánymű is sérülhet ekkora ütéstől. És lehet, hogy csak pár hónap elteltével fog szivárogni az olaj. A legnagyobb probléma az, hogy az új autókba nincs pótkerék – sorolta a kátyúk okozta gondokat Gerencsér István, autómentő, aki a nagy hóesés után, a Nagyigmánd és Kocs között keletkezett defekteknél segített az autók elszállításában. 

Mint mondta, legalább tíz autó futott bele a kátyúba és kapott defektet. Ezekből hét autó volt egy kupacban a 11-es kilométer szelvénynél. Az autómentős elmondta, hogy ő kettő pórul járt autóst vitt el a nagyigmándi útról. Egyikük sem is jelentette az esetet a rendőrségen, mert nem láttak esélyt a kártérítésre. István elárulta, hogy még ő sem úszta meg: csak nemrég vette észre, hogy az egyik kerekének a szélét felvágta a kátyú.

Így néz ki, ha az egyik kerék szélét felvágja a kátyú
Forrás: Beküldött

A Közúttól megtudtuk, hogy mit tehetnek azok az autósok, akiknek egy úthiba miatt keletkezik káruk.  

– Amennyiben az autósok az országos közutakra vonatkozóan szeretnének kárbejelentést tenni, akkor azt ezen az online felületen tehetik meg, ahol az útszakasz kiválasztását követően minden részletes információt megtalálhatnak az ügyintézés menetéről a Közút kárigény-bejelentés oldalán – írták válaszukban. 

Megnéztük az említett kárbejelentőt, hogy pontosan milyen információkat is kell megadnia a károsultaknak. Talán a legfontosabb, hogy a bizonyítási teher a bejelentőké, tehát a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. Pontosan le kell írni, hogy hol, mikor, mi történt. Az oldalon külön felhívják a figyelmet arra, hogy az autópályán történő haladás közben bekövetkező káresemény esetén kérni kell a legközelebbi autópálya-mérnökség segítségét (pl. SOS-telefon), és a legközelebbi biztonságos helyszínen (például pihenőben) kell megvárni a kiérkező útellenőrt.

Kárigényt a gépjármű tulajdonosa, illetve az általa meghatalmazott személy érvényesíthet, ezért a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát is szükséges csatolni a bejelentéshez. A kárigény űrlapon történő bejelentése esetén azt kérik, hogy válasszon az oldalt található menüpontok közül. Ugyanitt megtalálhatóak a kárbejelentő lapok, melyek kitöltése az e-mailen vagy postai úton történő bejelentéshez szükségesek. Célszerű csatolni káresemény bekövetkeztét igazoló iratot, például fényképet, rendőrségi helyszínelési jegyzőkönyvet, továbbá – amennyiben rendelkezik vele – a kár összegét igazoló javítási számlát.

A benyújtott adatok alapján a Társaság munkatársai nyilvántartásba veszik a káreseményt, amennyiben szükséges hiánypótlásra szólítják fel a bejelentőt, majd a rendelkezésre álló adatok alapján kivizsgálják a kárigényt, ezért e-mail cím megadása ajánlott.

Az illetékes ügyintéző a kártérítési igény befogadása esetén és/vagy amennyiben szükséges, értesíti a kárszakértő partnert annak érdekében, hogy a kárszakértő egyeztessen telefonon a kárbejelentővel a kárfelvétel részleteiről, ezért telefonszám megadása kötelező.

Az események kivizsgálása és körülményeinek tisztázása minden esetben elengedhetetlen, mert kizárólag olyan kifizetés eszközölhető, melyben a Társaság felelőssége egyértelmű, így a jogalap tisztázott. Ezekre az esetekre rendelkezik csak a társaság felelősségbiztosítással. A kivizsgálás eredményekén a kárigény elismerésre vagy elutasításra kerül. Elismerés esetén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. intézkedik a kártérítés kifizetéséről. A kárigénylő az elutasítás ellen polgári peres eljárás keretében élhet jogorvoslattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában