Tűzijáték

2024.01.04. 13:56

Jó, ha tudod: péntekig kell visszavinni egyes fel nem használt pirotechnikai eszközöket

A fel nem használt tűzijátékokat legkésőbb január 5-éig, péntekig vissza kell vinni a forgalmazóknak. Az árusítók kötelesek a termékeket térítésmentesen visszavenni, azonban azok árát nem kell visszatéríteniük.

Kemma.hu

A határidő lejárta után a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 2023. december 28-ától árusították a tűzijátékokat, amelyeket december 31-e 18 órától január 1-je reggel 6 óráig lehetett felhasználni.

A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket január 5-éig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Múlt csütörtökön még sorokban álltak a vásárlók. Ma, egy nappal a visszavétel határideje előtt azonban senki sem érkezett az egyik árusító helyiséghez.

Akik nem viszik vissza időben a 3-as kategóriájú pirotechnikai eszközöket, azok 150 ezer forintos bírságot, valamint tűz- és robbanásveszélyt kockáztatnak
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

– Tatabányán eddig még senki sem hozott vissza tűzijátékot. De egyébként nem is jellemző. Nagyon ritkán hoznak vissza hármas osztályba tartozót vagy rossz terméket. Az általunk árusított termékek kilencven százaléka a 2. pirotechnikai osztályba tartoznak – mondta el lapunknak Csenke Olivér, a Mega Tűzijáték tulajdonosa.

A határidő lejárta után a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértés. Az előírás megsértői 150 ezer forintos bírságot, valamint tűz- és robbanásveszélyt kockáztatnak. A pirotechnikai eszközökkel kapcsolatosan a rendőrség egy közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a pirotechnika nem játék.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatóak meg. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus - érvényes felhasználási engedély birtokában - vásárolhatja meg. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg – olvasható a police.hu-n.

A felhívásban azt is kiemelik, hol érdemes vásárolni pirotechnikai eszközöket

Mint írták: a pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti. 

Hangsúlyozzák: a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

A pirotechnikai eszközök tárolására is felhívják a figyelmet:

Tartsa távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől zárjuk el. Tetőtérben, alagsorban ne tároljuk. Az eredeti csomagolást ne bontsa meg, a hibás vagy sérült terméket ne használjuk fel. Ezenkívül kitérnek a petárdázás miatti sérülésveszélyekre is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában