TOP 10

2024.01.25. 06:55

Itt a világ 10 legjobb tankja: kitalálod, hányadik a tatai Leopard?

Nem áruljuk el előre, a helyezésért görgess lejjebb! De az biztos, hogy jól döntött a Magyar Honvédség, amikor a német gyártmányú Leopard 2A7-et választotta új harckocsijának.

Goletz-DeáK Viktória

A pillanat, amikor az elsőLeopard 2A7HU megérkezett

Forrás: honvedelem.hu

A magyar hadsereg sokáig az 1970-es években gyártott T-72-es orosz tankokat használta. 2020-ban azonban megérkezett az első váltás, a német gyártmányú Leopard 2A4-esek.

Majd három évvel később, Mikulás ajándékként megjöttek a legújabb Leopard 2A7 HU típusú német harckocsik is. A tudas.hu most sorrendbe állította  a világ legjobb tankjait, amiben a tatai nagyvasak igen előkelő helyen szerepeltek - írta a Magyar Nemzet

10.

A lista tizedik helyén a francia Leclerc áll, amely 1992-ben állt szolgálatba a francia seregnél, nevét Philippe de Hautecloque-ról, egy II. világháborús hősről kapta, akinek a mozgalmi álneve volt Leclerc. Az automata töltőberendezésnek köszönhetően 12 lövést is leadhat percenként. 

9.

A kilencedik helyen a K1 Type 88 áll, Dél-Korea egyik büszkesége. Ezt a tankot amerikai mérnökök segítségével fejlesztették ki, és 1988-ban gyártották legelőször. Az ágyú percenként 15 lövés leadására képes.

8.

A nyolcadik helyezett az 1998-ban szolgálatba állított brit Challenger 2. A harckocsi másodlagos fegyverzetét egy, a löveggel párhuzamosított géppuska és egy légvédelmi géppuska alkotja, amelyet a toronyra szereltek.

7.

A hetedik helyen Kína következik, méghozzá a T-99 névre keresztelt harckocsival. Az első negyven darab 2001-ben állt hadrendbe. A harckocsi három fős személyzettel rendelkezik. Az ágyú töltését automata töltőberendezés végzi, amelynek segítségével az ágyú percenként 8 lövést képes leadni.

6.

A lista hatodik helyén áll  2015-ben kifejlesztett orosz Armata T-14. A fejlesztés egyik célja egy univerzális alváz kialakítása volt, amely más célú járművek alapjául is használható. 

5.

Az ötödik tank a listán japán fejlesztésű, ez a Type-90. Ez a világ egyik legdrágább harckocsija: egy jármű ára megközelítőleg 7,4 millió amerikai dollár. A löveget a kétsíkú stabilizátor mellett a Mitsubishi által fejlesztett automata töltőrendszerrel látták el, így csökkentve a torony méretét, valamint a legénység létszámát három főre.

4.

A negyedik helyet Izrael csípte meg a listán, a Merkava 4 nevű tankkal. A 65 tonnás harckocsi fejlesztését 2001-ben fejezték be és 2003 júliusában jelentek meg először az izraeli hadseregnél. A harckocsi személyzete négy főből áll, de magával vihet még nyolc gyalogos katonát is. Képes mozgás közben is mozgó célokra tüzelni, valamint felveszi a harcot a harci helikopterekkel is.

A dobogósok

3.

A bronzérmes helyen megint Dél-Korea képviselteti magát, a K2 Black Pantherrel. Fejlesztése még 2006-ban kezdődött, a harckocsi első három prototípusát 2007-ben mutatták be.

2.

A lista második helyén egy „nagy klasszikus”, az amerikai Abrams szerepel. Az amerikai általános harckocsi, amely az Egyesült Államok hadseregének fő típusa. 1980-ban állították szolgálatba, három főbb változatát rendszeresítették. Az Abrams páncélzata speciális acélból készült, a páncéltörő rakéták hatásosságát 90 százalékkal csökkenti.

1.

A lista aranyérmese pedig a magyar hadsereg által is vásárolt Leopard 2A7, amely így a világ legerősebb harckocsijának számít, ezzel kijelenthető: a magyar hadsereg egyértelműen jó döntést hozott, amikor erre a modellre voksolt.

A Leopard 2A7-et az 1970-es évek elején fejlesztették ki és 1979-ben állították szolgálatba. Ezzel a tankkal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. A német harckocsinál a karbantartást kiemelt szempontként kezelték. Ennek megfelelően a teljes hajtáslánc (a motortól a segédberendezésekig) egy darabban kiemelhető. A tank képes akár hat kilométerre lévő célpontokat is megsemmisíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában