haderő

2020.05.14. 14:00

Dübörögtek a hatalmas vasak a harckocsizó Acélkockák tatai kiképzésén

Már messziről hallani a harckocsik zúgását és látni a porfelhőt, mégis meglepődünk, mikor egymás után előbukkan négy monstrum a domb mögül. A lánctalpasok ugyanis nem várt sebességgel száguldanak át előttünk, és egy éles kanyarral már el is tűntek a szemünk elől. Szerdán az MH 25. Klapka György Lövészdandár egyik gyakorlóterén jártunk, az „Acélkocka” altiszti tanfolyam gyakorlati részének egyik képzési napján.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Szomód környékén lakók már jól tudják, mikor tartanak gyakorlatot a katonák – a hatalmas gépek hangja eltéveszthetetlen –, azonban csak kevesen láthatják közelről a kiképzést. Az „Acélkocka” altisztképző tanfolyam szakmai része már negyedik hete zajlik Tatán. A jövő harckocsizó altisztjeinek gyakorlati képzése teljesen az alapoknál kezdődött: fegyverkezelés, irányítás, fegyverzet szét-össze szerelése, tisztítása. Ezután jöttek csak ki a gyakorlótérre.

A harckocsizó altisztképzésen résztvevők mintegy 10-12 hetet töltenek a T-72-sekben. A katonai hivatásnál általában véve is, de a harckocsizóknál különösen fontos, hogy az elméletben megtanult alapismereteket megfelelően begyakorolják. Ahogy fogalmaztak: fontos, hogy benne legyen a katonának a kezében, a lábában, benne legyen a fejében, hogy mit kell csinálni. Lényeges az is, hogy mivel az országban egyedül Tatán van harckocsizó alegység, ezért a most kiképezendő harckocsizó altisztjelöltek Tatán fognak szolgálni. Vagyis a kiképzésük során már a leendő parancsnokaikkal, kollégáikkal, beosztottjaikkal dolgozhatnak együtt.

Németh Dániel közkatonának gyerekként a játékkatonák voltak a kedvencei, így a családját egyáltalán nem lepte meg, hogy már korán a katonai hivatást választotta. A 19 éves altisztjelölt ugyanis a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában érettségizett, ezt követően jelentkezett az „Acélkocka” tanfolyamra. Bár Szolnokon lakik és civilként repül, mégis a harckocsikba szeretett bele.

– Amikor jelentkeztem a képzésre, még nem döntöttem el, hogy milyen szakirányt választok. Aztán Tatáról jöttek előadást tartani a harckocsizók és azonnal tudtam, hogy én ezt szeretném csinálni. Nem is adtam be máshova a jelentkezésemet. Sok gyerek álmodik arról, hogy egyszer ezekben a hatalmas, hangos gépekben ülhessen, az én álmom most valóra is válik. Sőt, hamarosan én is vezethetem a harckocsikat – mondta Dániel, akit a választáskor a hamarosan megérkező új, Leopárd harckocsik is vonzottak.

– Hatalmas lehetőség számomra, hogy én is részese lehessek valami újnak, megismerkedhessek az új harckocsikkal és majd később vezessem is azokat – árulta el a közkatona.

Mi az az Acélkocka?

Az „Acélkocka Képzési Rendszer” a Magyar Honvédség 2019-ben bevezetett új altisztképző programja. A jelentkezők elsőként Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián egy katonai alapkiképzésen vesznek részt, melynek zárásaként ünnepélyes katonai esküt tesznek. Az alapkiképzés során folyamatosan értékelik a résztvevők teljesítményét, és a legjobbak továbbtanulhatnak az „Acélkocka” alaptanfolyamon, ahol az altiszti (tehát vezetői) ismereteket sajátíthatják el, a többiek pedig a Magyar Honvédség alakulatainál kerülnek beosztásba, mint közkatonák (a legalacsonyabb, vagyis kezdő rendfokozatban). Az altiszti alaptanfolyam után a választott fegyvernemnek megfelelő szakmai-gyakorlati képzésen vesznek részt a hallgatók, ezt a Magyar Honvédség alakulatai az MH Altiszti Akadémiával együttműködésben országszerte hajtják végre a helyőrségekben. Az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál jelenleg négy „Acélkocka” szakmai gyakorlati képzés folyik: híradó, logisztika, harckocsizó és tüzér fegyvernemi ismereteket tanulhatnak a hallgatók – a két utóbbi elsajátítására csak Tatán van lehetőség. A sikeres vizsgát tett „Acélkockák” az altisztavatást követően őrmesteri rendfokozatban kezdhetik meg katonai karrierjüket – például a tatai dandár 11. Harckocsizászlóaljánál.

Zajácz Tamás hadnagy, a harckocsizó „Acélkocka” tanfolyam szakaszparancsnoka tavaly végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán harckocsizó szakirányon, most pedig már ő képzi ki az újoncokat. Jelenleg a gyakorlati feladatok végrehajtásakor a harckocsi vezetése is az ő feladata, mivel az „Acélkockák” még nem rendelkeznek a harcjárműre érvényes „jogosítvánnyal”.

– A harckocsikban két tanonc és egy kiképző ül. A közkatonák ezen a héten az irányzó és a parancsoki feladatokat látják el, így ők a harckocsi tornyában ülnek. Az irányzó felel a T-72-es teljes fegyverzetének a kezeléséért, míg a parancsnok vezényli le a feladat végrehajtását, illetve ő a vezető „szeme” is. A harckocsiból ugyanis korlátozottak a látási viszonyok, ezért a parancsnoknak segítenie kell a navigálásban is – összegezte a feladatot a szakaszparancsnok, aki szerint nagyon érdeklődőek és motiváltak a kiképzésen résztvevők. A szerdai gyakorlaton egyébként már egy nehezített feladatot kaptak az altisztjelöltek: míg a parancsnokok eddig nyitott búvó fedéllel, abból kitekintve vezényelték a gyakorlatot, addig tegnap már a harckocsik belsejéből kellett végrehajtani a feladatokat.

– Most a második szakasz hajtott végre védelmi feladatokat, ami egy terepszakasz elfoglalásából és annak különböző módszerekkel történő elhagyását jelenti. A védelmi terepszakaszt el lehet hagyni egyesével, egy harckocsiként, tűzpáronként vagy szakaszként. Ez mindig a szakaszparancsnok irányításától függ, viszont mindenkinek ismernie kell az összes módszert és be is kell gyakorolnia azt, hogy végre tudják hajtani majd éles helyzetekben is – magyarázta Zajácz hadnagy, akitől azt is megtudtuk, hogy a T-72-es harckocsik sebessége terepen elérheti akár az 50 kilométer/órát is. A sebességet mindig az adott terephez és feladathoz kell igazítani; ha a helyzet úgy kívánja, akkor a 42 tonnás monstrumok akár 75 kilométer/órás sebességre is képesek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában