Átadó

2023.12.14. 14:03

Megérkeztek a honvédelmi koronaékszerek Tatára: fotókon a leopárdok új generációja

A tatai MH. Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában csütörtökön átadták az öt Leopard 2A7HU harckocsit, a Leguan 2HU hídvetőt és Wisent 2HU műszaki vontatót.

Goletz-DeáK Viktória

Újabb nagy lépést tett a magyar honvédelem

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A tatai dandár alakulóterén egymás mellett sorakozva, békésen álltak a Magyar Honvédség legkorszerűbb harcjárművei. Mint arról korábban beszámoltunk: az MH. Klapka György 1. Páncélosdandárba megérkeztek múlt héten az első Leopard 2A7HU harckocsik. A napokban pedig megérkezett a Leguan 2HU hidvető és Wisent 2HU műszaki vontató is. A nagyvasak ünnepélyes átadóját csütörtökön reggel tartották a laktanyában. 

Az eseményen többek között részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere, Ralf Ketzel, a harckocsikat gyártó német cég, a KMW-NEXTER Defense Systems vezérigazgatója, dr Kancz Csaba főispán, illetve Bencsik János országgyűlési képviselő is.  

A miniszter köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország békéjének és biztonságának egyetlen valós záloga, csakis egy ütőképes hadsereg lehet. Egy megújult, modern eszközökkel bíró, bátor katonák alkotta, összetartó közösség.

− A mai nappal új időszámítás veszi kezdetét hazánk haderejében. A Magyar Honvédség képességfokozása új szintre ért, haderőfejlesztési programunk egyik koronaékszere érkezett Tatára. A Leopard 2A7 harckocsi korunk egyik legmodernebb és legütőképesebb, a világ élvonalába tartozó harckocsija− mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: a szerződésnek megfelelően 2023 és 2028 között 44 Leopard 2A7HU, 5 WiSENT 2HU műszaki mentő jármű és 3 Leguan 2HU hídvető, illetve a hozzájuk kapcsolódó tartalék alkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok érkeznek Magyarországra.

A köszöntők után a német cég vezérigazgatója átadta a harckocsik jelképes kulcsát, amit a miniszter magasba emelve büszkén mutatott az alakulótéren felsorakozott tatai katonáknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában