Szörnyeteg

2023.12.06. 15:30

Megérkezett a Leopard 2A7-es harckocsi Tatára: képeken a nagyvas

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja a következő napokban.

Kemma.hu

Hamarosan hivatalosan is átadják a világ egyik legkorszerűbb harckocsiját

Forrás: honvedelem.hu

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandárja a következő napokban. A honvedelem.hu információi szerint az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7HU december 5-én érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot vásárolt a világ legmodernebb harckocsijából.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba, amely egy újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. A tárcavezető kiemelte: a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. A Magyar Honvédség az új Leopard 2A7HU-ból 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. 

Ez együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogatja a német cég. A harckocsit kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cég németországi üzemeiben, a Leopard 2A7+ harckocsi változataként – erre utal a HU jelzés. A Leopardokkal a Magyar Honvédség komoly képességhez jut. Elsőként a 2A4HU típus 12 darabja került az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, beszerzésük tudatosan már a hetesek használatára történő felkészülés jegyében történt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) felépítésében a 44 darab Leopard 2A7HU egy zászlóalj méretű alegységet jelent majd. A harckocsizó fegyvernem létjogosultsága jelentősen felértékelődött az utóbbi években – különösen az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján. A modern harckocsiknak, a professzionálisan kiképzett és alkalmazott harckocsi-alegységeknek komoly szerepe van a szárazföldi hadműveletek sikeres megvívásában. Hazánk földrajzi adottságai és hadseregének területvédelmi, védekező alaprendeltetése miatt, megfelelő gyalogsági és tüzérségi támogatással a tankok feltétlenül szükséges, elengedhetetlenül fontos részei a Magyar Honvédség arzenáljának.

A Leopard harckocsikat hivatalosan december 14-én, Tatán adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában