Kiállítás

2024.01.26. 10:33

Festménykiállítás nyílt az ászári Közösségi Házban

Január 22-e a magyar kultúra napja, amelyet 1989 óta ünnepelünk. Ászáron vasárnap délután várták az érdeklődőket a Közösségi Házba, a Tárlat a Magyar Kultúra Napjára című festménykiállításra.

Kemma.hu

A Cserhát-Munkácsy- és Holló László-díjas, Kunst Meister festőművész Simon M. Veronika és Vindisch Zsanett közös tárlatát láthatta a nagyközönség, amelyet Mórocz Istvánné könyvkötőmester nyitott meg. Simon M. Veronika, művésznevén Simone, többek között Ácsteszér díszpolgára. Sorozatokat fest, húsz fejlesztés alatt álló festménysorozata: régi mesterségek, híres emberek, meditatív képek. 

Több mint nyolcszáz egyéni kiállítása volt már – ezzel magyar rekorder lett – hazánk minden vármegyeszékhelyén, továbbá tizennyolc ország városaiban. Százkilencvennél is több kötetet illusztrált, Magyarországon, valamint a határon túl. Már hatvan alkotótábort vezetett eddig hazánkban és Szlovákiában. Festészetet 2000 óta tanít festőtanodája kurzusain. Elhivatottságának tekinti, hogy őrizve Táncsics Mihály emlékezetét, megfesse a Táncsics-sorozatot Ácsteszér számára. Ennek már számos képe elkészült, amelyeket a településnek adományozott. Az egyedi sorozatnak köszönhetően az 1848-as forradalom ikonikus alakjának szülőfaluja kisebb kiállítással büszkélkedhetett különböző rendezvényein, még a nemzetközi Táncsics-túra napján is. 

Vindisch Zsanett, ászári képzőművész egy nagyon fiatal tehetség, aki tanulmányait a győri Kovács Margit Művészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol tűzzománcművességet tanult. 2016-ban kiváló eredménnyel végzett, és a szakma legjobbjának választották. Ezután a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban festő szakon képezte magát, majd visszatért Győrbe és 2021-ben tervezőgrafikusként végzett. A rajzolás, alkotás iránti tehetsége már általános iskolában megmutatkozott, ahol Greinerné Ábrahám Erzsébet tanárnő segítette a fejlődését. 

– Nagyon jól sikerült a kiállítás, minden szék megtelt. Tizenkilenc darab alkotásom került ki az ászári Közösségi Házba, amelyeket még egy hónapig megtekinthetnek az érdeklődők. Kettő grafika, a többi pedig olajfestmény. Tőlem legfőképp szőlőtőkés képeket láthatnak. Az inspirációt a természet adta ezekhez az alkotásokhoz – árulta el lapunknak Vindisch Zsanett. A műsorban fellépett a Krúdy-díjas daltulajdonos Enyedi Béla, valamint Stancsics Erzsébet költő, az ácsteszéri születésű Táncsics Mihály leszármazottja.  

A képek központjában az ászári uraság szőlővidéke
Zsanett alkotásaiból számos tárlat nyílt már Bakonyalján. Tavaly szeptemberben a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtárban a KÉPEK-SZÍNEK-ÍZEK című kiállítást láthatta a nagyközönség. Akkor a legújabb, szőlőtőkéket ábrázoló festményeihez és a szüreti időszakhoz kapcsolódva ingyenes bor- és sajtkóstolóval várták a kedves érdeklődőket a Petőcz Vendégház és Pincészet és Pulapuszta újjászületése, a Rácz család jóvoltából. Az alkotó ember ars poeticáját Hobo: Viharban születtem című dalának előadásával a rédei Baracs Gergő tolmácsolta. A képek jellegzetessége, hogy a szőlő csupasz, ám metszett formájában van jelen a képeken. A képek alkotóeleme a szőlőtőkékben szunnyadó energia és erő, amely a hideg téli napokon nyugovóra tér és folyamatosan önmagában építkezik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában