Visszapillantó

2024.01.02. 08:01

Ez volt 2023: a sikerek és a himalájai tragédia hónapja volt a május

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is visszatekintünk az év legfontosabb eseményeire a 24 Órában és a kemma.hu-n megjelent tudósításokból válogatva. Ezúttal májust vesszük górcső alá.

Kemma.hu

Hernádi Ádám polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Megáldották az új piacot

Először kapott saját épületet az esztergomi piac. Az előző ciklusban megújult Simor János utcában felépült, zárt és nyitott terekből kialakított komplexum átadóján Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és Hernádi Ádám polgármester is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Mint mondták, az új piac a városfejlesztési folyamat kiemelt része, melyet korábbiak előztek meg és újabbak követnek majd. A vásárteret a beszédek után az egyházak képviselői áldották meg, majd a szalagátvágás után a közönség birtokba vette a létesítményt.

Új életre keltették a Jenő-malmot

A tatai Angolkertben található Jenő-malom új életre kelt, amelynek környezetében egy vizes élménypark is helyet kapott. A helyszíni bejárást követő sajtótájékoztatón elhangzott, a fejlesztés célja egy olyan helyi adottságokra épülő ipartörténeti és kulturális attrakció kialakítása, amely akár egymagában, akár Tata más turisztikai látványosságaival összekapcsolódva kínál programlehetőséget minden korosztály számára.

Az idén Tata lett a legsportosabb

Vármegye Tata csapata nyerte a vármegyei önkormányzat A mi megyénk, a mi világunk elnevezésű identitás programja keretében rendezett Mozdul a megye játékos vetélkedő döntőjét. Mögöttük Bajna és Nagyigmánd végeztek.

Az év étterme lett a Platán Gourmet

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év étterme díjat. A Budapesten rendezett díjátadón a 42 Restaurantot is elismerésben részesítették, az esztergomiak az Év Innovatív Konyhája címet érdemelték ki.

Sziklás kalandparkot avattak a Kálváriánál

Átadták a tatai Geológus Kert szomszédságában kialakított vasalt utakat. A Kálváriánál kiépített „út” várja a felnőtteket és a gyerekeket is. A via ferrata kiváló szabadidős program, lényegében egy sziklás kalandpark, amely egyre elterjedtebb hazánkban is. A projekt az Aktív Magyarország program keretén belül valósult meg, 15 millió forint pályázati forrásból. A rendezvényen részt vett és ki is próbálta a pályát Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, illetve Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár is.

Nem találták Suhajda Szilárdot

Nem találta meg az egykori esztergomi főiskolás Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést. A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat órákon át kutatott a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Suhajda nyomát, de hiába. Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában