Vasalt út

2023.05.24. 17:41

Videó: ősmaradványok között mászott és mesélt az új tatai via ferratán Révész Máriusz +fotók

Szabad a pálya Tatán a mászás szerelmesei előtt, akik már ki is próbálhatják az új vasalt utakat. A Kálváriánál kiépített sziklafal várja a felnőtteket és a gyerekeket is.

G.D.V.

Az elsők között próbálhatta ki Révész Máriusz a tatai vasalt utakat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Átadták a tatai Kálvária-dombnál a Geológus Kert szomszédságában kialakított vasalt utakat. Az önkormányzat „Vasalt utak az ősmaradványok földjén” címmel nyújtott be támogatási kérelmet a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által kiírt „Magyarországi vasalt utak és sziklamászó iskolák” című pályázati felhívásra. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság 15 millió forint összegű költségvetési forrást biztosított a nyertes pályázat megvalósítására.

Az átadáson részt vett Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. Az államtitkár beszédében elárulta, hogy neki is van négy fia, és másokhoz hasonlóan nekik is nagyon vigyázniuk kell arra, hogy ne csak üljenek egész nap, hanem aktívan mozogjanak is. 

– Az államtitkárságon úgy gondoljuk, hogy ha érdekes, aktív programokat, lehetőséget biztosítunk, a gyerekek leteszik a telefonjukat és szívesen mozognak – mondta az államtitkár, aki hozzátette, ilyen a vasalt utak is. A kormányszóvivő hozzátette, ez az új attrakció a helyieknek is nagy élmény, de az ide látogatók számára is egy újabb vonzerőt jelent.

Az eseményen részt vett Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője is, valamint köszöntőt mondott Michl József, Tata polgármestere. Kiemelte, hogy ez egy nagyon jó lehetőség azoknak, akinek tetszik a sziklamászás, és szívesen kipróbálnák magukat ebben a sporttágban. Szintén jelen volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki, ahogy arról beszámoltunk, posztolt is már a via ferratáról. 

Tapasztalat is kell
A vasalt út, olaszul via ferrata egy olyan hegyi túrázási és mászótevékenység, ahol a hegyoldalon vaslétrákat, acélkábeleket, csavarokat és más segédeszközöket használva lehet haladni. A via ferrata megkönnyíti a meredek, sziklás terepen való előrehaladást, és lehetővé teszi olyan helyek elérését, amelyek másképp nehezen vagy egyáltalán nem lennének megközelíthetők. A vasalt utak általában kihelyezett útvonalak a hegyoldalon, és különböző nehézségi fokozatokat kínálnak a kezdőktől a tapasztaltabbakig. A via ferratán való mászáshoz speciális felszerelések, mint a sisak, felszállókészlet, kesztyű, illetve megfelelő tapasztalat szükséges.

A vasalt út rendszer egy felnőtt, valamint egy kifejezetten gyermekek részére kiépített pályából áll mintegy 200 méter hosszúságban. Az útvonalak két kötélhidat tartalmaznak: az egyik a felnőtt pályához, a másik pedig a gyermekek részére kiépített vasalt úthoz kapcsolódik. A területen az ELTE Tatai Geológus Kert munkatársainak bevonásával kipreparáltak és bemutatnak néhány, az érintett sziklafalon fellelhető ősmaradványt is. A pályához egy nagy parkoló, illetve egy murvás út is épült. 

Az átadó után Révész Máriusz is beülőt csatolt és sisakot húzott, hogy kipróbálhassa a pályát. De a tatai Kőkúti Általános Iskola kisdiákjai, illetve a Tatai Hódy Sport Egyesület tagjai is falra másztak. Kőhalmi Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, hogy a gyerekek lelkesen jelentkeztek a feladatra, hogy elsők között próbálják ki a pályát. Az igazgató szeretné, ha a számtalan sport mellett a sziklamászást is beépíthetné az iskola a tanmenetébe. A pálya az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően már biztosítva van, már csak a felszerelést kell az iskolának megvennie hozzá. A videóban az is kiderül, hogy milyen volt Révész Máriusznak az első via ferrata élménye:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában