Kitárta kapuit

2023.06.16. 13:59

Újra forognak a malomkerekek Tatán, megnyílt az interaktív Malomkert +fotók

Átadták a régi Kristály területén kialakított Malomkertet Tatán. Az első nap ingyen bárki megnézhette.

Kemma.hu

Két projekt keretében valósulhatott meg a Jenő-malom felújítása, illetve a Malomkert kialakítása. A közel 800 millió forintos beruházás TOP támogatásból, illetve a város önerejéből valósulhatott meg.

Az ünnepélyes átadót péntek délelőtt tartották, a Tatai Sokadalom első napján. Így a délután kezdődő rendezvényre kilátogatók már megnézhették Tata új attrakcióját. Az biztos, hogy a gyerekeknek hamar a kedvence lesz a Malomkert, hiszen a különleges malmos vizes játszótér egyedi és különleges élményt biztosít számukra. 

Az eseményt Michl József, Tata polgármestere nyitotta meg, aki köszöntött minden résztvevőt, illetve mindenkit, aki valamilyen módon munkájával hozzájárult a Malomkert létrejöttéhez. Kiemelte, hogy a megnyitóra meghívták a munkásokat is, akik a köveket rakták, a falat festették, az árkot ásták. A közönséget kérte, hogy tapssal köszönjék meg az ő munkájukat is.

– Az egyik fő célunk, hogy Tata régi hangulatából vissza varázsoljuk, amit a modern kor keretein belül meg tudunk tenni. Az Angolkert felújításának harmadik ütemeként egy nagyon rossz állapotú terület rehabilitációjára kerülhetett sor. A múltat nem egyszerűen épületben, vagy múzeumban szeretnénk visszahozni. Hanem azt is szeretnénk megmutatni, hogy milyen keményen dolgoztak itt az elődeink. Munka nélkül semmi nincsen. Ezek a gépek mind azt szimbolizálják, hogy az emberi csoda a munka. Hogy az Isten mellett mi is képesek vagyunk létrehozni. Képesek vagyunk a víz erejét felhasználni. De munka nélkül semmi se tud működni. Az egész Malomkert annak az üzenetét szeretné hordozni, hogy a határtalan fogyasztás helyett az emberi teremtő erőre van szükség a mai világban – mondta köszöntőjében a polgármester, aki ezután felkérte a kapucinus templom káplánját, Zoltán atyát, hogy áldja meg az épületeket, a gépeket és mindenkit aki dolgozott a megvalósításukon, illetve akik majd ide fognak jönni megnézni.

Az áldás után többek között beszédet mondott Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke is, aki arról beszélt, hogy az elmúlt 13 év alatt több száz átadón volt már, de mindig vannak különlegesek, amik kiemelkednek. Ilyen a Malomkert is.  

– Nem véletlenül vannak ide téve ezek az elkopott malomkövek. Akik egy ilyen projektet végigvisznek, azoknak az idegei így elkopnak, mint ezek a malomkövek – utalt az elnök a hatalmas háttérmunkára, amit egy projekt lebonyolítása kíván.

– Tata városa közel ötmilliárd forint TOP-os támogatást kapott, amiből tizenhárom pályázat valósult meg. A turisztikai pályázatok összege majdnem elérte az egymilliárd forintot, ami a vármegyei keret 27 százaléka – árulta el az elnök.

Közös munka
Érsekújvár polgármestere, Otokar Klein is mondott köszöntöt. A Malomkert egy része ugyanis annak a határon átnyúló Interreg pályázat részeként jöhetett létre, aminek Érsekújvár volt a vezetője.
- Hat szlovák és négy magyar közösség vett részt a projektben. Külön örülök annak, hogy határon túl is működött a dolog. Hiszen Tatán a gutai hajómalom, míg Gután a tatai vár mintájára valósult meg a beruházás. Ezzel a közös munkával városaink, lakosaink közelebb kerülhetnek egymáshoz, ez a mai politikai helyzetben nagyon fontos – mondta Otokar Klein.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában