Beruházás

2023.05.04. 18:46

Less be velünk a júniusban nyíló interaktív tatai Malomkertbe +FOTÓK

Meglestük a hamarosan megnyíló tatai Malomparkot, ahol működő malommal és interaktív vízi játszótérrel várják majd a látogatókat.

G.D.V.

A Malomkert június 16-án, a Tatai Sokadalom első napján nyílhat meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Hamarosan átadják Tata legújabb attrakcióját, a Malomkertben. A vízi játszóteret már nagyon sok kisgyerekes családos várja, akik úgy gondolják, hogy a Vizek Városában nagyon hiányzik egy olyan hely, ahol vizes játékokkal pancsolhatnak a gyerekek. Ráadásul Tatán egy igazán különleges témát választottak a vízi játszótérnek, hiszen nemcsak a vizek, de a malmok városa is egyben, ahol lépten-nyomon régi malmokat láthatnak a járókelők. 

Ezek többségét felújították és új funkcióval látták el, és van amelyik még várja a szebb jövő érkezését. Az Angolparkban található Jenő-malom talán a legszerencsésebb, mert nemcsak eredeti pompáját, hanem funkcióját is visszakapta: Tata első működő malmaként a látogatok a kenyérkészítés lépéseivel és a helyi malmokkal, azok működésével ismerkedhetnek majd meg benne. A kisebb terekben pedig a molnárok életútja elevenedik meg. Az épületben arra is lesz lehetőség, hogy az érdeklődők kipróbálhassák magukat az őrlésben és a kenyérsütésben.

A Jenő-malom mellet kapott helyet a már említett vízi játszótér a Malomszigeten, ami szintén egy malom mintájára készült el: a gútai hajómalom kicsinyített mása elevenedik meg a parkban, illetve több malomszerkezet is helyet kapott, ahol a gyerekek meghajthatják a malomkereket, terelhetik az őrléshez szükséges vizet, szabályozhatják a zsilipeket. A tér a tervek szerint alkalmas lesz különböző rendezvények, programok lebonyolítására is.

A Kemma.hu megleste a Malomkertben folyó munkálatokat, ahol már a a játékok el is készültek, már csak a víz hiányzik az árokból. Mint megtudtuk, a gútai malom különleges, ugyanis nem egy épülethez rögzítve, hanem egy hajón forognak a malomkerekek. A folyók, hajózható vizek áramlását hasznosító malomszerkezetet hajókra, úszó testekre helyezték el, és a sodró víz erejének legjobb kihasználását lehetővé tevő folyószakaszon horgonyozták le vagy a parthoz kikötötték. 

Michl József, Tata polgármestere elmondta, hogy a Malomkertbe belépővel jöhetnek be a látogatók. Aki csak a Malomszigetet szeretné megnézni, vagy kipróbálná a vízi játszóteret egy kedvezményes sétálójegyet válthat. A Jenő-malmot és a benne található attrakciókat egy külön belépővel nézhetik meg, de kombináltjegyet is válthatnak az érdeklődők. Természetesen a tataiak Tata kártyával a Malomparkba is kedvezményesen vásárolhatnak jegyet. A tervek szerint a Malomkert június 16-án, a Tatai Sokadalom első napján nyílik meg, amikor ingyen próbálhatják ki, nézhetik meg a családok a vízi játékokat. 

A gútai hajómalom
A Délnyugat-Szlovákiában található gútai hajómalom az úszó vízimalom utolsó példánya, és Szlovákia egyetlen hajómalma. Bár a malom elvileg működőképes, azonban a holtág mozdulatlan állóvize miatt nem működik. Jelenleg a Vízimalom Múzeum működik benne. A Duna holtágán helyezkedik el a két párhuzamos csónakra felhelyezett, és a parthoz kikötött vízimalom. A csónakok nagyobbak az eredetieknél. A malom rekonstruált hasonmását a Komáromi Hajógyárban készítették el 1982-ben az egykori dunaradványi hajómalom mintájára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában