Visszatekintő

2024.01.07. 17:57

Év végi visszatekintő - ezt olvashattátok novemberben

Összefoglaltuk, hogy milyen anyagokat olvashattatok 2023 novemberében a 24 Óra hasábjain, valamint a Kemma.hu felületén.

Kemma.hu

Teljessé vált a malom ágazat Gyermelyen

A Gyermelyi Zrt. telephelyén ünnepélyes keretek között adták át azt a csaknem 3 milliárd forintból épült, 40 ezer tonnás gabonatároló rendszert, mely az élelmiszer-ipari óriás növekvő őrlési kapacitását szolgálja, és az automata ki- és betárolást, tisztítást, szellőztetést biztosítja. Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója elmondta, hogy a 2023 tavaszán átadott új malmuk napi 300 tonna lágybúza őrlésére alkalmas, ennek köszönhetően évi 90 ezer tonnával nőtt a vállalat őrlési kapacitása, ez maga után vonta a gabonatárolás mennyiségi bővítésének, minőségi fejlesztésének szükségességét. 

– Az új, négy silóból álló, 40 ezer tonnás gabonatároló rendszernek köszönhetően az éves őrléshez szükséges búza kétharmadát tudja a vállalat a telephelyén tárolni. Ezzel a beruházással vált teljessé a gyermelyi malmászat nagy léptékű fejlesztése, így a három malmot megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag tárolására, mozgatására, tisztítására alkalmas rendszer egészíti ki – tette hozzá Tóth Béla. 

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a Gyermelyi vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt, vertikális integrációt működtet, mely európai szinten is egyedülálló. Kiemelte, hogy azokban az ágazatokban van töretlen fejlődés, ahol a legmagasabb szintű az integráció, mert ahol ez 50 százalék alatti, óriási problémákat okoz a kiszámíthatóság és biztonság hiánya.

Átadták a felújított tokodi templomot

A templombúcsú alkalmából Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a tokodi Szent Márton-templomban, mely összesen mintegy 62 millió forintból, állami, egyházi, helyi egyházközösségi és önkormányzati támogatással újulhatott meg. Az ünnepségen Bánhidi László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, köztük Perényi Lórántot, az Építési és Közlekedési Múzeum építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárát, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a vármegyei közgyűlés elnökét és Szepesi Szabolcsot, a Vinum Ister-Granum Regio­nis Borlovagrend nagymesterét.

Megjegyezte: örömünnep ez a mai nap a tokodiaknak, hiszen egy kicsi, de annál összetartóbb közösség együtt ünnepelheti templomának búcsúját, felújítását és megáldását. Megköszönte Magyarország Kormányának, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, a helyi képviselő-testületnek és a tokodi híveknek a támogatást. A köszöntő után Erdő Péter megáldotta a templomot, majd Perényi Lóránt, Erős Gábor, Marosi-Skoumal Gabriella és Salacz Ákos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal építészmérnökei, valamint Szőcs László plébános vágta át a szalagot. 

A hálaadó szentmisén Erdő Péter az evangéliumot követő homíliájában Szent Márton életét idézte fel. Kijelentette, hogy a püspök személye által Isten ereje működött, melyre mindannyiunknak szüksége van, ha hitünkről tanúságot akarunk tenni, illetve ha sugárzó emberek akarunk lenni. Vagyis olyan keresztények, akikre hazánknak, egyházunknak és egész Európának nagy szüksége van. A főpásztor a templombúcsú ünnepén szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenkét fiatalnak, illetve a hagyományoknak megfelelően megáldotta a Tokodi Gazdakör tagjainak, helyi gazdáknak a borait.

Rekordszámú vadlúd Tatán

A szép idő sok érdeklődőt kicsalt már szombaton kora reggel a tatai Öreg-tó partjára a Tatai Vadlúd Sokadalomra, ahonnan 53 ezer vadlúd húzott ki kora reggel. Gyönyörű és különleges, de nem megismételhetetlen látványban volt része annak, aki szombat korán reggel kilátogatott az Öreg-tó partjára. A vadludak már reggel 7 óra után nem sokkal hangos gágogás kíséretében csapatostól emelkedtek fel a magasba. A tópartról több szakértő szem is figyelte a kirepülésüket, hogy az évtizedes gyakorlatuk segítségével meghatározzák, hány madár is lehetett aznap reggelre a tavon. Egy kis egyeztetés után ki is derült, hogy egyetlen éjszaka alatt 10 ezer példány érkezett a tóra, így 53 ezerre nőtt a vadludak száma. 

Az esemény hivatalos megnyitója csak ezután következett, hogy semmi se zavarja meg a látványban gyönyörködőket. A kis színpadon Michl József, Tata polgármestere és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a rendezvényen résztvevőket. A polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, illetve kiemelte, hogy ilyen szép idő régen volt a Vadlúd Sokadalomkor, így tényleg csodálatos élmény volt a tiszta időben látni a madarak kihúzását. Hozzátette, hogy a rendezvényre tízezer vendég szokott érkezni, hiszen a feledhetetlen látványon kívül számtalan szakmai programmal, érdekességgel és előadásokkal is készültek a szervezők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában