Természetjárók

2024.01.27. 10:24

Erdei túrákat szerveznek a fiataloknak a Vértesben és a Pilisben

Közzétették a Vándortábor Program Erdei Vándor 2024 nevű felhívását a közelmúltban, melyet a Vérteserdő Zrt. is ismertet a honlapján. A fiatalok túrázhatnak a Vértesben és a Pilisben is.

Kemma.hu

Többek között a Vértesbe is szerveznek erdei túrákat a nyári táborok keretében

A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód megismertetése, népszerűsítése a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében. Kiemelt cél továbbá a vándortáborokat szervező pedagógusok ösztönzése, segítése, továbbképzés szervezése számukra, valamint a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A program gyalogosan, vízen, kerékpáron vagy zarándoklat kereten belül bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkednek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük. A Vándortábor Program egészével a www.vandortabor.hu oldalon ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 

Az erdei vándortáborok gyalog teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

Az erdei vándortáborok során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, miközben a természetben élnek át személyes élményeket. Az erdei iskolai programok segítséget nyújtanak természet- és honismereti tudásuk bővítéséhez, mivel a túrák során kulturális és történelmi emlékeket kereshetnek fel. Az erdei vándortáborok kifejezetten „zöld” táborok: nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az erdőben hagyott ökológiai lábnyomunk, és a diákok környezettudatosabbá váljanak a táborozás végére, az útjuk során elsajátított környezettudatos szemléletnek köszönhetően.

Az erdei vándortáboroknak fontos közösségépítő szerepe is van. Külön értékük, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei.

Az Erdei Vándortábor Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja. Az egyes útvonalak működtetését a helyi erdőgazdaságok szakemberei végzik, így részt vesz a programban a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vérteserdő Zrt. is.

Az első egyhetes turnus a tanév végeztével indul. Ezt követően az augusztus 18-ig tartó időszakban útvonaltól függően eltérő, de jellemzően hétfő, szerda és pénteki napokon indulhatnak a csoportok a tizenkét útvonalon. A konkrét indulási napok az www.erdeivandor.hu/utvonalak oldalon találhatók.

A fiatalok túrázhatnak a Pilisben és a Vértesben is. Előbbi közepes nehézségű, hossza mintegy 76-83 km; táborhelyek száma: 3; csomagszállítási lehetőség van. A vértesi szintén közepes nehézségű, hossza 69-81 km; táborhelyek száma: 3; csomagszállítási lehetőség nincs.

Az erdei vándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok, túravezetők tudnak jelentkezni az erdeivandor.hu honlapon keresztül. A jelentkezést követően a program munkatársai e-mailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit. (Például névsor kitöltése, nyilatkozat minták letöltése, stb.) Jelentkezést csak pedagógus, vagy legalább középfokú (bronzjelvényes) MTSZ túravezető adhat le. Amennyiben a pedagógus nem rendelkezik gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel, a jelentkezés leadásával vállalja az ehhez szükséges pedagógus-továbbképzés elvégzését a táborozás megkezdéséig.

Feltételek
A felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint: minden csoportban legyen legalább egy „gyalogos vándortábor-vezető” tanúsítvánnyal rendelkező kísérő. A csoport minimális létszáma 20 diák és 2 felnőtt, maximális létszáma 36 diák és 4 felnőtt. A vándortábor résztvevői rendelkeznek a szülő/törvényes képviselő által aláírt adatvédelmi és egészségügyi nyilatkozattal. (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintákat az Országos Erdészeti Egyesület biztosítja. Az aláírt nyilatkozatokat a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás elején az Országos Erdészeti Egyesület képviselőjének átadni. A nyilatkozatok nem lehetnek korábbiak a táborozás megkezdését megelőző négy napnál!) A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület a foglalás sorrendjében fogadja és rögzíti. Egy csoport minimális létszáma 22 fő, azaz 20 diák és 2 kísérő. A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő, azaz 36 diák és 4 kísérő. Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában