Mesék világában

2024.01.15. 18:29

Ahol a Nap felkel címmel szervezett szakmai napot a könyvtár

Ahol a Nap kel címmel szervezett szakmai napot a József Attila Könyvtár. Kiváló előadások mellett kézműves-foglalkozások is segítették a népmesékben való elmélyülést.

Kemma.hu

Az érdeklődők megtanulhattak fonalbabákat is készíteni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Zsúfolásig megtelt a József Attila Könyvtár nagyelőadója. Pedagógusok, érdeklődők mellett a TSZC Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnáziumból is érkeztek hallgatók. 
Mikolasek Zsófia, az intézmény igazgatója üdvözölte a vendégeket, akiket arra biztatott, keressenek mindig maguknak egy mesét, amely az adott élethelyzetükről szólnak, azt tükrözik. 

Suller Ildikó, a gyermekkönyvtár vezetője, a program főszervezője mutatta be az első előadókat. Határvölgyi Csilla és Farkas Györgyi, a tatabányai Pólya György Általános Iskola pedagógusai meséltek részletesen a mesék világáról, s hozták összefüggésbe az azokban fellelhető szimbólumrendszert a teremtésmítosszal is. Farkas Györgyi a felvezetőben kiemelte a meseolvasás fontosságát. Azt is elmondta: sok mese nagyon bonyolult gondolatvilágot mutat, így alsósok számára leegyszerűsítve szükséges azokról mesélni. Nagy feladat az oktatási és nevelési intézményekben az élő beszéd, a mesemondás megszerettetése.

Határvölgyi Csilla ezt követően több népmese történetének ismertetésével tárta a hallgatóság elé azok bonyolult belső világát. Kiemelte az ősi rovásírás szimbólumrendszerét, az azok jelentésében és a nyelvünkben rejlő egyértelmű összefüggéseket. A tulipán, a hold például női, a szegfű, a nap férfi jelkép, a rózsa pedig az élet körforgása. Megvillantotta a sárkányok, a farkasok szerepét, vagy a mesés számok jelentőségét.

Kiállítás is nyílt a konferencián
Szó volt a mai mesemondás mellett a mesemondásban tapasztalt rendről és szabadságról is a konferencián, majd kézműves-foglalkozásokon tanulhatták meg a fonalbaba-készítést, sajátíthattak el ügyességi népi játékokat, majd elevenedett meg a papírszínház. 
A konferenciához kapcsolódóan nyílt meg Határvögyi Csilla kiállítása az aulában. A meditatív jellegű alkotások az ősi népi forma és mintavilágból vett részletekből épül fel. A többféle technikával készült mesebeli pillanatok február 26-ig tekinthetők meg. 

A három például a test, a szellem és a lélek hármas egységére utal. Ha ehhez a négy égtájak mellé tesszük, máris eljuthatunk a mesebeli hetes számig. A varázsmesék görbe tükröt állítanak az olvasók elé, ilyen Bolond Istók története. Csilla kedvenc meséjét, A kis gömböcöt részletesen elemezte. A mohóságot jelképező gömböcöt a kiskondás tudja megállítani. A meséken túl azokhoz kapcsolódó drámapedagógiai eszközöket is bemutatták a pedagógusok. Fábián Éva népi énektanár, énekes, mesemondó ízes, gyönyörű magyarsággal mesélt arról, hogyan lett mesemondó, és milyen programokkal hívja fel a figyelmet a mesék fontosságára. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában