Teszteld tudásod!

2024.01.15. 20:08

A magyar történelem kedvelői most online kvízben próbálhatják ki tudásukat

Tudósok kérdéseire kell válaszolni ezen a középiskolai szintű történelmi kvízen.

Pöltl Zoltán

Online történelmi játékra hívja olvasóit a Rubicon folyóirat, melyet 1989-ben alapítottak, és amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával működik. A kérdezz-felelek típusú játék a magyar történelem nagy korszakairól szól, ráadásul vármegyénk történelmi városai, így többek között Esztergom, Tata vagy Komárom históriájának ismerete nagyban segíti a vállalkozókedvű játékost. „Mennyit tud valójában a történelemről?” – teszik fel a kérdést a rubicon-proba.com oldalon a meghirdetett kvízjáték címeként a folyóirat, melyben a legnagyobb magyar történelemtudósok publikálnak. 

Az online játéknak egyetlen indítómondata van: „Válasszon kihívást: tegye próbára tudását a magyar történelem egészéről, vagy nagy korszakainak egyikéről!”. A kvíz szerkesztői tizenkét korszakot jelöltek meg, melyek „A magyar történelem”, „A magyar középkori királyság”, „A három részre szakadt ország”, „A reformkor és a szabadságharc”, „A dualista korszak”, „Az első világháború”, „A trianoni békediktátum”, „A Horthy-korszak”, „A második világháború”, „A Rákosi-korszak”, „Az 1956-os forradalom” és „A Kádár-korszak”. 

A játék indítása után a kérdésekre különböző válasz­opciókat kínálnak fel, majd a játékos válasza után elárulják, hogy a helyes opcióra kattintottunk-e, illetve a kérdésben megfogalmazott történelmi témáról szóló folyóiratszámot is megadják. Ennek pedig talán az lehet az értelme, hogy a Rubicon folyóirat fanatikus gyűjtői vagy a klasszikus könyvtárjáró emberek, ha akarják, leellenőrizhetik az egyes történelmi témákat az elemző cikkekben. 

A bevezetőben említett Komárom-Esztergom vármegyei előny, a gazdag történelmi múlt ismerete adta tudás voltaképpen minden egyes fent említett korszaknál hasznosítható, hiszen Esztergom, Tata, Komárom és még több itteni település a magyar história kiemelt helyszíne volt. A megközelítőleg középiskolai szintű kérdések és az azokra adott válaszok utáni kontroll információk a Rubicon szerkesztőségétől hosszú évek óta megszokott olvasmányos ismeretterjesztési módozat szerintiek, melynek segítségével Magyarországról, s azon belül szűkebb pátriánkról tudunk meg többet. Bátran bízzunk a teljes nevén Rubicon Történelmi Magazin szerkesztőségben, ahol – mint magukról írják – az elmúlt 30 évben több mint 1300 kiváló magyar történész publikált.

A játékosok jutalma
Aki belevág a Rubicon magazin online történelmi játékába az már eleve nyer, hiszen a kvíz kérdéseivel nem a sablonos történelmi adatok, folyamatok, összefüggések ismeretét kérik számon a játékosoktól. A tizenhárom kérdés és az arra adott válaszok, majd a fent említett magyarázatok révén fölfrissíthetjük a magyar történelemmel kapcsolatos ismereteinket, illetve újakat építhetünk be tudástárunkba. A szerkesztőség – függetlenül az eredménytől – a kitartó játékosok munkája legvégén tényleg megkínálja azokat egy kis bónusszal. Ez pedig természetesen több történelmi témájú cikk, melynek eléréséhez csupán e-mailcímünket kell megadni. A Görgey Artúr tábornokról, a trianoni békediktátumról és a keletet a nyugattól elválasztó vasfüggönyről szóló ajándékot nem kötelező elfogadni, de hasznos lehet.

A kvízeket ide, err a linkre kattintva lehet kitölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában