Hívek

2024.01.29. 08:03

A keresztény roma közösség kápolnájában zárult az imahét Esztergomban +videó

Január 28-án, vasárnap véget ért az idei Ökumenikus Imahét Esztergomban is. A záróalkalom a hagyományoktól eltérően ezúttal a felújítási munkálatok miatt nem a bazilikában, hanem a Boldog Ceferino Intézethez, avagy roma missziós központhoz tartozó Boldog Ceferino Kvázi Plébánia kápolnájában volt.

Kemma.hu

Lezárult az ökomenikus imahét Esztergomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A mintegy száz fő befogadóképességű Boldog Ceferino Kvázi Plébánia kápolna Esztergom egyik legkülönlegesebb temploma, ahová a helyi keresztény roma közösség jár a hetenkénti misékre, lelki alkalmakra. A magyar országos Ökumenikus Imahét a Világegyháztól minden évben erre az alkalomra összeállított liturgikus „szövegkönyvet” kap, ez így volt 2024-ben is, amikor a Burkina Fasóban élő keresztények írták meg az istentiszteletek szövegét. 

Az idei mottóige a „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint önmagadat” evangéliumi részlet volt. A Boldog Ceferino Kvázi Plébánia kápolnájában tartott eseménye a gyülekezet roma zenei világhoz tartozó hangszerekkel és zenei világgal szolgáló együttes és kisénekkar biztosította a zenei részt. A prédikációt ezúttal Bársony Árpád, a főszékesegyház káplánja mondta, aki beszédében többek között rámutatott: a négy történelmi egyház tagjainak részvételével megtartott eltelt egy hét hatása ezután is meg kell, hogy nyilvánuljon a keresztényi cselekedetekben, de akár abban is, hogy a városban járva-kelve egymásra köszönnek az imahéten összeismerkedett különböző felekezetű keresztény testvérek. Az istentisztelet végén a fent említett zenei formáció – mely számos lelki énekkel tette egyedivé ezt az alkalmat – hangszerkísérettel mutatta be a cigány himnuszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában