Melegfront

2024.01.17. 17:30

10 fokos emelkedés a frontérzékenyek rémálma: esztergomi neurológus tanácsai segíthetnek

Szerdáról csütörtökre 10 fokot emelkedik a hőmérséklet, ami a szívbetegeket és a migréneseket is megviseli.

Kemma.hu

A koponyeg.hu prognózisa szerint a szerdai 3 fok után csütörtökön 14-15 fokig fog felmelegedni a hőmérséklet. Az enyhülés azonban csak egy napig tart, péntekre újabb markáns hidegfront érkezik, ami havazást hoz magával. A szívbetegek és a migrénesek már most jobb, ha felkészülnek a fronthatásokra. Dr. Pukoli Dániel, az esztergomi kórház neurológusa a Kemma.hu-nak elmondta, hogy fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet az arra érzékenyeknél, illetve a szellemi és fizikai teljesítőképességünk is romolhat.

– Elsősorban a szív- és érrendszeri betegek, illetve a migrénesek fogják ezt nagyon megérezni, akiknek különösen megterhelő lesz az időjárási helyzet. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának a kockázatát – kezdte a neurológus, aki elárulta, hogy a frontokra érzékenyeknél rövid távon a vegetatív idegrendszerre hat a nagy hőingadozás.

– A vegetatív idegrendszer szabályozza azokat az életfunkciókat, amik szükségesek az élethez. A vérnyomást, a pulzusszámot, az erek szűkületét vagy tágulását, a folyadék és ionháztartásunkat, illetve a különféle idegi működéseket – magyarázta a szakorvos, aki a migrénesek panaszaira is kitért.

– A migréneseknél a ma leginkább elfogadott teória szerint az agyi erekben van elváltozás. Vagyis az agyi erek tágulásának következtében a migrénes panaszok fokozódni fognak. A krónikus betegségekben szenvedő embereknek – ide tartoznak a szív-és érrendszeri betegek is – az alapbetegségükből fakadóan jelentkeznek az időjárásváltozásból adódó panaszaik, tüneteik. Akik magas vérnyomástól szenvednek a hidegfronti hatás következtében az erek szűkülnek, következményesen a vérnyomás is emelkedik, amelyből következően a szívinfarktus és stroke kialakulásának kockázata jelentősen megnövekszik – figyelmeztetett a neurológus. 

Hozzátette: a csütörtöki felmelegedés és a pénteki lehűlés is ugyanúgy meg fogja viselni a szervezetet. Vagyis két napon keresztül számíthatnak a kellemetlen tünetekre a frontérzékenyek. 

– A nagy napi hőingás az ilyenkor megszokotthoz képest egy drasztikus változás. Januárban nem szoktuk meg, hogy +14-15 fok legyen. Ráadásul pénteken még havazásra is számíthatunk – tette hozzá az esztergomi orvos, aki tanácsokat is adott a frontérzékenyeknek. 

A migréneseknél a legfontosabb, hogy legyen náluk fájdalomcsillapító és egy pihent, nyugodt környezetet tudjanak biztosítani maguknak. Lesötétített szobában, vagy teremben akár 1-2 órát is. De ez tényleg pihenés legyen. Vagyis nem egy olyan aktív pihenésről beszélek, ami azt jelenti, hogy csak ledőlök és közben a három gyerek körülöttem szaladgál és sikoltozik. Tényleg kell a nyugodt környezet

– tanácsolta dr. Pukoli Dániel, aki kiemelte, hogy a szív-és érrendszeri betegeknél is fontos, hogy az előírt gyógyszereket vegyék be.

– Fontos, hogy a vérnyomásuk ne legyen ingadozó. Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, ami naponta 1,5-2 liter vizet jelent. Illetve, hogy ha fejfájást, mellkasi fájdalmat éreznek, az a magas vérnyomás jele is lehet, ilyenkor hívja fel háziorvosát, aki ismeri a tüneteit, illetve a szedett gyógyszereit. A panaszok ugyanis a magas vérnyomás következtében jelentkezhetnek, tehát akkor azt érdemes normalizálni – javasolta a neurológus. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában