Vármegyei érték

2023.12.28. 19:47

Vármegyei kincsünk a rédei 24 Fenyő Tanösvény is

Májusban négy újabb érték felvételéről döntött egyhangúlag a Komárom–Esztergom Vármegyei Értéktár Bizottság, ezzel akkor 207-re emelkedett a kincsek száma. Az új értékek között két rédei büszkeséget emelt értéktári rangra a bizottság. Az Esterházy-kastélypark és 24 Fenyő Tanösvény, valamint a Lesalja majori épületegyüttes.

Kemma.hu

Rédén Esterházy Imre lovassági tábornok az 1780-as években klasszicizáló, késő barokk (copf) stílusú kastélyt emeltetett. A kastély a Dunántúl egyik legszebb barokk rezidenciájának számított. 1947-ben az épület tetőzete rejtélyes módon lángot fogott, és a felső szint teljesen leégett. A helyi tanács 1951-52-ben rendelkezett a kastély lebontásáról. A kastélyból – két oldalán kettőzött oszlopokkal – a romos kapuzat maradt meg, melyen még látható az Esterházyak címere, a kardot tartó griff – olvasható a vármegyei értéktár oldalán.

A 24 Fenyő Tanösvény – részben önkormányzati, részben a Vérteserdő Zrt. által kezelt állami területen – az egykori Esterházy-kastély angolparkjában található. Benne csoportban áll 24 fenyő, melyet vélhetően Esterházy Imre gróf ültetett, feljegyzések szerint a XIX. század derekán. A Rédei Intézőház Kft. képviselője, Varga János szorgalmazta a tanösvény kialakítását, melyhez csatlakozott Réde Község Önkormányzata, valamint a Vérteserdő Zrt. is.

A tanösvény hossza 1,9 km, melynek 13 állomásán értékes információkkal szolgál a látogatók számára az Esterházy családról, Réde történelmi értékeiről és a Bakonyalja élővilágáról. A tanösvény kialakításakor megújultak a tanösvény mentén található grófi emlékkövek és a vadgesztenyékkel árnyékolt Grófi temető. 

A tanösvény témáihoz kapcsolódva teljes egészében felújították az Intézőházat (a rédei Esterházy-család intézőjének 1879-ben épült kúriája), ahol az érdeklődök számos helytörténeti emléket, természettudományi és antik fegyvertárlatot csodálhatnak meg. 2015. október 2-án megnyitotta kapuit az Intézőház, amely kiváló helyszínt biztosít a kulturális programoknak is – teszik hozzá.

2022. szeptember elején háromnapos Esterházy Világtalálkozót szerveztek a nemesi család cseszneki-ágának leszármazottjainak részvételével a rédei kastélyparkban, annak apropóján és tiszteletére, hogy 300 éve született V. Esterházy Imre lovassági tábornok, akinek legkiemelkedőbb haditette Potsdam 1760-as elfoglalása volt. Az esemény zárásaként avatták fel V. Esterházy Imre mellszobrát, a park még közel eredeti állapotában álló kapuja melletti terecskén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában