Elhárított károk

2023.12.21. 07:00

Tűzifa lesz a Pilisi Parkerdő területén havazás miatt kidőlt és felaprított fákból

Tűzifaként fogják hasznosítani azt a faanyagot, mely a december eleji havazás miatti károk elhárítása közben keletkezett – tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt.-től. Jó hír, hogy az erdei turistautak megtisztítása karácsonyig befejeződhet.

Kemma.hu

Az 1111-es út mentén is sok letört, felaprított ág és fatörzs látható

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Mindig nagy várakozás előzi meg a havazást, főleg, ha nemcsak lepelnyi, hanem akár tíz-húsz centiméternyi, vagy netán ennél is vastagabb hóréteg lepi elő a térségünket. Az elmúlt években jórészt csak a hegyekben nyílt lehetőségünk arra, hogy gyönyörködjünk a téli tájban, így nem meglepő, hogy a magasabban fekvő részek kifehéredését követően ellepik a hegységeket a turisták. 

Az év utolsó havának első napjaiban télies fordulat következett be az időjárásban, többfelé havazott, így a vármegyénk északkeleti részén húzódó Pilis és Visegrádi-hegységek területét is beleértve. Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy a december eleji havazás során a fák ágaira nagy mennyiségű vizes hó rakódott, az extra terhelés miatt a koronaszintből vastagabb ágak és gallyak hullottak alá, ezáltal potenciális veszélyhelyzetet teremtve az erdőlátogatókra nézve.

A problémát tovább fokozta, hogy a havazást nem előzte meg fagy, így az erdőtalaj felázott, ennek köszönhetően a hegységek egyes területein nagyobb fák is kidőltek a plusz súly miatt. A rendkívüli időjárási körülmények hatására az erdészeti utak emiatt több helyen még gyalogszerrel sem voltak járhatóak, ezért a Pilisi Parkerdő közleményben kérte a kirándulni vágyókat, hogy ne induljanak útnak.

Mészáros Péter azt is elárulta, hogy komolyabb probléma Komárom-Esztergom vármegyében leginkább a vármegyehatáron fekvő Dobogókő és Esztergom között alakult ki, ezért döntöttek úgy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei, hogy lezárják az 1111-es út érintett szakaszát. A közösségi médiában sokan felfigyeltek arra, hogy rendőrök állják el azoknak az útját, akik Esztergomból az 1111-es úton haladva a hegyek felé vennék az irányt.

Az állami erdőgazdaság szóvivője hozzátette: a Pilisi Parkerdő Pilisszentkereszti Erdészete és a közútkezelő munkatársai több napon keresztül, közös erővel, múlt hét szerdára tudták felszámolni az akadályokat és járhatóvá tenni az útszakaszt. A beavatkozásról egyébként részletes, fényképeket is tartalmazó beszámolót is közzétettek a Parkerdő oldalán, melyből kiderül: a kárelhárítást végző szakemberek veszélyes körülmények között végezték el a munkálatokat.

Tűzifa lesz a kidőlt fákból
Az 1111-es úton közlekedve bárki a saját szemével győződhet meg arról, hogy az erdészeknek és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereinek rengeteg munkát kellett elvégeznie. Az úttest két oldalán még ma is letört és feldarabolt vastag fatörzseket és sérült szalagkorlátokat is láthatunk. Mészáros Péter lapunknak elmondta, hogy összefüggő, nagy erdőfelújítási feladatokat megkívánó hótörések szerencsére nem alakultak ki az erdőállományokban. A turistautak a térségben ugyanakkor egyelőre nehezen járhatóak, felszabadításuk folyamatos, melyet az ünnepekre szeretnének befejezni. A kárelhárítás során keletkezett faanyagot a Pilisi Parkerdő tűzifaként fogja hasznosítani, elsősorban a térségben élő lakosság számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában