Falatnyi segítség

2023.12.27. 19:56

Túlevés vs. jótékonyság: rászorulóknak adhatsz ételt a tatabányai és bokodi varázsdobozon át

A Re-Formáló Egyesület jóvoltából vármegyénkben két ételdoboz is segít abban, hogy a maradékokból más embereknek is szebbé tehessük az ünnepet. Na és persze a mindennapokat.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Tele a hűtő az ünnepi menük megmaradt ételeivel? Mi mégis már a következő ebéd elkészítésén gondolkodunk? Egy pillanatra álljunk meg, és gondoljunk a nélkülözőkre, akiknek minden falat étel segítség lehet!

A Magyar Vöröskereszt mellett évek óta egyre több egyesület és civil szervezet is szervez adománygyűjtéseket, ételosztást. A több mint hat éve, budapesti központtal működő Re-Formáló Egyesület célja szintén a segítségnyújtás a rászorulók számára. Mint hivatalos oldalukon írják, rászoruló nem csak hajléktalan lehet:

Sajnos, a mai világban rengeteg olyan család él, akiknél hiába dolgozik akár anyuka és apuka is, mondjuk nevelnek még 1-2-3 gyermeket is. A fizetésük sajnos, csak a lakhatás (albérlet vagy lakáshitel) és a rezsiköltség kifizetésére elég, élelemre már nagyon kevés jut. Nekik is – mindenkinek, akinek szüksége van – helyezzük ki az Enni adok ételdobozokat!

– Az országban 69 ilyen ételdoboz található. Tatabányán évek óta működik ez a kezdeményezés, amelynek a legszebb része az anonimitás. Mindkét fél részéről. Budapesten az egyik kerületben már megfigyeltük, hogy inkább sötétedéskor mennek a rászorulók az ételdobozhoz – mesélte Smudláné Fazekas Margit, az egyesület elnöke.

A Bánhidai lakótelepen, a Máltai Játszótér előtti kis pavilonnál kapott helyet az egyesület ételdoboza. Szerencsére, többen tudnak róla, fotós kollégánk ottjártakor éppen újabb ételt helyeztek a kis szekrénybe.

Ha ilyet látsz, jó helyen vagy

Az Enni adok ételdoboz egy 65x59x39 centiméteres szekrény, amely műanyagból készült, fém megerősítésekkel. A szekrény vízálló és UV védett anyagból készült. Ebbe a kis szerkénybe tudják behelyezni az ételeket a segítenivágyók.

Az anonimitás jegyében ők sem vállalták arcukat és nevüket, hiszen nem ezért segítenek.
Az egyesület részéről várják a helyi önkéntesek jelentkezését, ezzel segítve önzetlen munkájukat. Továbbá pékségek, zöldségesek támogatását is, akik emberi fogyasztásra alkalmas árukat tudnának biztosítani, nem csupán az ünnepi időszakban. Vármegyénkben a tatabányai helyszín mellett Bokodon, a Fő utca 25-nél is várják az ételeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában