Advent

2023.12.19. 11:25

Héregről érkezik, s Tatabányát is beragyogja majd a betlehemi békeláng +fotók

Megtelt a héregi Szent László katolikus templom. A helyi és a környező településekről érkezők a szeretet lángjáért jöttel el, hogy hazavihessék otthonaikba, ahol karácsony este bevilágítja otthonaikat a betlehemi békeláng.

Kemma.hu

Vármegyénkbe is eljutott a békléng. Héregen adták át a szeretet fényét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Cserteg István köszöntötte az érkezőket a különleges hangulatú eseményen, aki évekkel ezelőtt a helyi polgármesterrel együtt teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a vármegyében elsőként a héregi templomba érkezzen meg a béke lángja. 

Nieszner József, Héreg polgármestere elmondta: 2013-ban Gödöllőre utaztak, hogy elhozzák a szeretet szimbólumát. Egy évvel később már térségi szintre emelté a szeretet fényének átadó ünnepségét, majd az Agorával együttműködve teremtették meg a lehetőséget a térség vezetőinek, lakóinak, hogy hazavihessék a béke lángját. 

A Szlovákiai Magyar Cserkészek Szövetsége Bécsből hozta el a fényt, amelyet nagy nehézségek árán jutott el Európába a Születés templomából. Egy tizenkét esztendős helybeli gyermek indította el, majd jutott el Bécsbe, s onnan a cserkészeknek köszönhetően Héregre.

A héregi óvodások műsora következett, majd Szabó László plébános kiemelte: a betlehemi békeláng világítson be minden szívet, még a háborúskodókét is, hogy legyen béke a világon. Kiemelte: fontos az imádság is, hogy átmossa a szívet. 

A héregi általános iskolások a hagyományos betlehemest mutatták be, majd Pap László tiszteletes is a békére hívta fel a figyelmet. Imádság után, Erős Gábor, országgyűlési képviselő kiemelte: az idén még nagyobb jelentősége van a béke lángjának, különösen az adventi időszakban, amikor a szeretet kell, hogy a középpontban legyen. Majd kiemelte a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáját, amelyek a hét végén végre teljes pompájukban ragyognak. 

Egy kedves ének következett, majd bemutatták a láng hordozóit, a Szlovákiai Magyar Cserkészek Szövetsége részéről Vlacuha Krisztiánt, aki Köbölkútról érkezett, és a szőgyéni Berényi Kornéliát, Leboc Szabolcsot, valamint Scajcer Olivért. Berényi Kornélia verse után Vlacuha Krisztián, a szövetség lángkoordinátora mesélt a fény útjáról.

Elsőként a házigazdák vehetták át a lángot, majd egymás után szólították a települések képviselőit. Nagyon sokan érkeztek mécsesekkel, hogy hazavihessék a fényt, amely karácsony este beragyoghatja az otthonokat, átmoshatja a szíveket. A szertartást követően szeretetvendégségre invitálták a vendégeket a héregiek. A hétvégén Tatabányára is elérkezik a láng.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában