Édesség

2023.12.21. 06:55

Fenyőre kerül a zserbó: 22 féle szaloncukorból lehet választani a tatabányai piacon

Karácsonyi lázban ég árus és vásárlói is az újvárosi piacon, Tatabányán. Az ünnepek előtt egy tűt sem lehet leejteni a csarnokban: kígyózik a sor a hentesnél és a zöldséges stand előtt is. Legtöbben a marcipános, a konyakmeggyes és a zserbós szaloncukrot vitték.

Wágner Zsanett

Minden, mi szem-szájnak ingere: bőséges a választék szaloncukorból

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

– Néhány nap alatt elfogyott a szaloncukor – fogad minket Széles Gábor eladó, aki összesen 22 féle ízesítést árult. Ezt a választ kapjuk, amikor az újvárosi piacon szaloncukor mustrát tartunk. Kérdésünkre, hogy mi az idei kedvenc íz a szaloncukrok között, azonnal válaszol: mind közül a marcipános, a konyakmeggyes és a tojáslikőrös ízesítést vették és vitték leginkább.

Ettől függetlenül akad még karácsonyi édesség bőven a piacon. Miként a legtöbb vásárlót, úgy minket is rabul ejt a bőség zavara: karamellás, gesztenyés, tejkaramellás és tojáslikőrös is kapható, a teljesség igénye nélkül.

Háztartásonként átlagosan egy kiló szaloncukrot vásárolunk
Hazánkban évente 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben. A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.
2023-ban az Év szaloncukra címet a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el. Második helyezett a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán-szaloncukra végzett.

A körtepálinkás és a konyakmeggyes, valamint a mogyorós kilós ára 5450 forint, a kókuszos, a banános és a zselés ízű édességekért 3750-at számolnak fel. Konzum szaloncukorért szintén 5450-et kérnek az eladók, mint ahogyan a whiskeysért is. Az étcsokoládésért, ami vadászcsokis ízű, 6950-et, a habzóborosért pedig 5950 forintot kérnek.

A bőség zavara
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

A vásárlási szokások megváltoztak az elmúlt években és ez a karácsonyi előkészületeknél is tetten érhető. Dorogi Andrea például interneten rendelt szaloncukorcsomagot. Előre összeállított dobozt rendelt, 340 grammot, tízféle ízben. Az ár ugyan borsosabb volt, de a minőségi édességért nem sajnálta a 9990 forintot. Nála a Pekán diós, a mákos és a pezsgőkrémes a nyerő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában