Visszatekintő

2023.12.27. 12:15

Ez volt 2023: a hónap, amikor sírokat és torzított koponyát találtak Dózsakertben

Visszatekintő sorozatunkban a közéleti eseményeket is felidézzük 2023-ból. Minden hónapból három-három eseményt, történetet osztunk meg olvasóinkkal. Kezdjük a sort a januárral!

Kemma.hu

Fejlesztés a Neuzernél

Egy automatizált raktárcsarnok megépítése és új kerékgyártó gépek üzembe állítása kapcsán tartott sajtótájékoztatót Esztergomban a Neuzer Kerékpár Kft. A január 12-ei eseményen az esztergomi gyár első embere a 750 millió forintos beruházás minden fontos részletéről beszélt. 

A magasraktáras kialakítású létesítmény 1820 négyzetméter alapterületű, benne több, mint 4500 szabványos raklap kapacitással bír. A modern kialakítású csarnokba hatszintes polcrendszer és automata, intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszert üzemelnek be. Elhangzott: az új létesítmény további 18 főnek ad munkahelyet. 

Érdekes leletek kerültek elő

Újabb sír került elő Dózsakertben január közepén a tatabányai ásatás során. Így az eddig magányos temetkezésnek gondolt (valószínűleg) germán férfisír helyett, ha a szakemberek feltételezései beigazolódnak, akkor már lehetséges, hogy germán temetőrészletről lehet beszélni a feltárás során. A most előkerült emberváz koponyája mesterségesen torzítottnak tűnik - olvasható a bejegyzésben. 

A Tatabányai Múzeum munkatársai az elsődleges vizsgálat során úgy ítélték meg, hogy vélhetően 5-6. századi germán temetkezési helyszínt tártak fel – adta hírül a múzeum közösségi oldalán. 

Szolgálati lakás a rend őrének

Felújították Tarjánban a körzeti megbízott szolgálati lakását. A beruházás a Magyar Falu Program keretében és helyi önkormányzati támogatással valósult meg. 
– A munkálatok megkezdésekor derült ki, hogy sokkal szélesebb körű felújításra van szükség, ezért az önkormányzat saját forrást és szakembereket is biztosított a projekthez. Az összehangolt munka eredményeként a teljes aljzat, a villanyvezetékek, a konyhabútor, a fürdőszobai berendezések is ki lettek cserélve, és a fűtési rendszernek külön helyiséget alakítottak ki – hangzott el Klinger Tamás polgármester köszöntőjében. 

Az átadóünnepségen részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, aki örömét fejezte ki, hogy a Magyar Falu Program segítségével ismét megújulhatott egy épület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában