Figyelni kell!

2023.12.21. 19:55

Ellopja az adatainkat az újabb szépítő Facebook játék: ez a megoldás a tatabányai szakember szerint

Könnyen pórul járhatunk, ha bedőlünk a Facebook új, csábító játékának. Ez a MyPuzzle app, ami mindenféle arcot-helyzetet varázsol a fotóidból, közben pedig ellopja az adataidat.

Goletz-DeáK Viktória

Pár nap alatt hatalmas népszerűséget ért el a Facebook legújabb szépítő játéka, a MyPuzzle app, ami mindenféle arcot-helyzetet varázsol a fotókból. A jó mókának tűnő alkalmazás azonban egy szép köntösbe bujtatott adathalászat. Ugyanis a játék indításához hozzáférést kell biztosítani a telefon több adatához is. 

A Quadron Kibervédelmi Zrt. szakértője, a tatabányai Solymos Ákos szerint a probléma, hogy egy ismeretlen kínai cég applikációja milliószám fér hozzá a profilképhez és egyéb adatokhoz, illetve a kapcsolati adatokhoz is. Az emberek annak ellenére használják az alkalmazást, hogy több hasonló játékról (Mi az indián neved, stb.) derült már ki korábban, hogy az adatainkhoz hozzáfér és a felhasználóknak fogalma sincs, hogy mire használja a cég, esetleg kiknek értesíti tovább. 

– A MyPuzzle játék alkalamzás elkéri a nevet, a profilképet, a messenger azonosítót, és a nyelvi beállítást. Ezek birtokában már könnyen le tudják menteni a profilok nyilvános adatait, fotóit és a nyilvános ismerősök listáját – kvázi a kapcsolati hálónkat. Ezt és a sok egyéb adatot felhasználva már akár identitás lopást is meg lehet valósítani, hiszen egy valósnak tűnő hamis profilt pár kattintással létre lehet hozni – magyarázta Ákos, aki szerint minél több ismerős használja az alkalmazást, annál nagyobb kapcsolati hálót tudnak feltérképezni. 

A szakértő szerint ezek a programok annyira csábítók, hogy sokan gondolkodás nélkül kipróbálják őket, bele sem gondolva, hogy később pont az ilyen adatok alapján lehet majd célzott támadásokat indítani ellenük – vagy épp a nevükben. Pedig egy kis utánajárással hamar kiderülne, hogy adathalászokkal van dolgunk. 

– Ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy valós oldallal van dolgunk, akkor érdemes megnézni a cég weboldalát, az impresszumot, hogy mi a cég neve és elérhetősége, vagy hogy kik fejlesztik. Ha ezek hiányosak az már egy jó alap a gyanakvásra. Illetve érdemes rákeresni a "játékfejlesztő" cég nevére és a korábban fejlesztett alkalmazásai nevére is, akárr a hivatalos alkalmazás boltokban is. Ha egy valós csapatról van szó biztos, hogy rengeteg hivatkozást találunk, ami róluk szól. Ha csak a weboldalukat adja ki a kereső és az is hiányos, vagy kamuszagú, akkor jobb ha elfelejtjük az ő fejlesztéseiket – tanácsolta Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában