Online zaklatás

2023.08.10. 18:30

Tatabányai kibervédelmi szakember: a szülőnek tudnia kell, kik a gyermeke ismerősei

Az online zaklatás (cyberbullying) leginkább a 7. és 9. évfolyamos gyerekeket érinti - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából, amelyet a 11 és 17 év közötti diákok körében végeztek. A portálunk által megkérdezett szakértő is óvatosságra intette a tiniket.

Várvizi Tamás

Az omline térben sok veszély leselkedik a fiatalokra

Az NMHH közleménye szerint a felmérésből kiderült, hogy a kutatásba bevont 11 és 17 év közötti diákok ötödét érte online zaklatás, ami az eredmények szerint az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, leginkább a 7. és 9. évfolyamos diákok körében. Az elkövetők többsége fiú, míg a legtöbb bántalmazott lány.

A jelenség gyakorisága teljesen független a családszerkezettől, amelyben a gyerek él, sokkal inkább befolyásoló tényező a családi támogatás: kevesebb valószínűséggel fordul elő olyan családok gyerekeinél, ahol a szülők intenzíven támogatják a fiatalt, illetve gyakran beszélnek otthon az internethasználatról, és szabályokat alkotnak ezzel kapcsolatban. Az eredmények alapján az anya magasabb iskolai végzettsége is egyfajta "védőfaktor". A válaszokból az is kiderül, hogy a kedvező anyagi helyzetű családok gyerekei jobban ki vannak téve az online zaklatásnak. Kiderült, a zaklatás kockázata mérsékelt közösségimédia-használattal nem nő, csak azoknál a gyerekeknél, akiknél ez tanítási napokon eléri a két órát. 

Portálunk a közelmúltban egy másik, de szintén a témába vágó kutatás kapcsán megkérdezte Solymos Ákost, a Quadron Kibervédelmi Zrt. oktatási üzletágvezetőjét is. A szakember elmondta: a probléma ott kezdődik, hogy ha beregisztrálunk a közösségi oldalakra, akkor lényeges kérdés, hogy privát vagy éppen nyilvános adatbeállításokat használunk. Utóbbi esetben a böngészők keresőmotorjai vagy éppen a bűnözők, pedofilok is hozzáférhetnek adatainkhoz. 

– Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyermekeik fizikai és digitális életével is, ismerniük kell, hogy milyen programokat használnak és hogy kik az ismerőseik. A saferinternet.hu, a 0day.hu, a buvosvolgy.hu, illetve a protectyoungeyes.com oldalakon tájékoztatót kapnak arról, hogy hogyan kontrollálhatják a fiatalok online tevékenységét. Tudatosítani kell a fiatalokban azt is, hogy ha rossz dolog történt velük a világhálón, akkor bizalommal fordulhatnak szüleikhez – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában